Det å kjenne at barna våre er lei seg på grunn av våre valg kan være tungt å bære.
Foto: Pixabay
For noen familier har dette vært den første sommeren med skilte foreldre. – Forsøk å samarbeide om å ta imot barnets følelser, skriver Nedre Romerike familievernkontor.

Hallo,

En sommer er over, og jeg sitter igjen med litt vonde følelser. Min mann og jeg er skilt, og har delt på å ha barna i sommerferien. Jeg føler meg trygg på at barna våre har det bra begge steder, men ser at det er vondt for dem å reise frem og tilbake mellom meg og far. De uttrykker ofte at de savner tiden da alle bodde sammen, og at de håper at far og jeg blir kjærester igjen. Noen ganger er de sinte eller lei seg, men vi som foreldre har ingen planer om å flytte sammen igjen. Heldigvis samarbeider vi godt. Hvordan kan jeg hjelpe dem?

Hilsen mamma til to

Kjære mamma til to:

Takk for at du klarer å sette så godt ord på det mange føler, men sjelden orker å snakke om. Du forteller om følelser vi ofte hører om på familievernkontoret. En smerte over at livet ikke ble som planlagt. En smerte over å ikke se barnet sitt hver dag. Det er vondt å kjenne barnas savn etter å være med begge sine foreldre. Noen barn forteller at de nesten alltid lengter etter den av foreldrene de ikke er sammen med. De kan også være bekymret for hvordan mamma eller pappa har det alene. 

Det å snakke om disse følelsene betyr ikke at foreldre skal holde sammen for enhver pris. Vi møter mange par som har forsøkt i lang tid. De får ikke til å gjøre hverandre godt. Det er forskjell på å være et par og å være foreldre sammen. Man har andre regler for hvordan vi snakker til hverandre og om hverandre. Det er en stor forandring å skilles. For mange oppleves det som en livskrise.

Det er forskjell på å være et par og å være foreldre sammen

Foreldre kjenner at det er vondt å tenke på at barna har det vanskelig. Dine barn er heldig som har en mamma som klarer å se at det er noe som ikke er greit. Det å kjenne at barna våre er lei seg på grunn av våre valg kan være tungt å bære. Det er bra at barna klarer å snakke om det som er vondt og som får frem sinte følelser. Barn som får lov til det klarer seg bedre med livet i to hjem. Vi vet at det også gjelder barn som har foreldre som klarer å samarbeide. Som snakker pent om hverandre, og jobber sammen for sitt barns beste. Barn legger merke til om mamma og pappa sier hei til hverandre. 

Selv om foreldre klarer å samarbeide og ta imot barnets følelser, blir ikke de vonde følelsene borte. Men de kan bli lettere å bære, og det kan bli mer plass til de gode følelsene og opplevelsene. Vi i familievernet bistår gjerne hvis konflikten varer lenge og dere står helt fast. Ta kontakt med nærmeste familievernkontor for mer informasjon hvis dere tenker det kan være nyttig!