«Jeg er uenig i dine meninger, men vil inntil døden forsvare din rett til å hevde dem», var den franske filosofen syn på ytringsfrihet, skriver Knut Yrvin.
Foto: Firuz Kutal
Arbeiderbevegelsen slåss i årevis  for å sikre rett til fredelige forsamlinger. Da var det arbeidernes rettigheter som var målet, men metoden er fortsatt like god, skriver Knut Yrvin.
Knut Yrvin

Det siste året har vi sett en økning i bråkete og etterhvert voldelige demonstrasjoner mot den anti-islamske foreningen SIAN. Man skulle tro det var muslimsk ungdom som stod bak opptøyene i Bergen. Det stemmer dårlig da alle muslimske trossamfunn innstendig har bedt folk om å holde seg unna. 

Dumt å bruke vold som forsvar for en fredelig religion

Både Muslimsk Dialognettverk (MDN) og Islamsk råd Norge (IRN) som organiserer de norske moskeene, har gang på gang bedt muslimer og «fredsaktivister» om ikke å møte opp der SIAN holder sine arrangementer. Det er ikke rart. Lederen for SIAN er dømt for rasistisk uttalelse mot muslimer og viser til de grader mangel på interesse for dialog. 

For å si det rett ut. Muslimske trossamfunn vil ikke være nyttige idioter for SIAN ved å legitimere hva som er en provokasjon. Det holder med at en eller annen mister besinnelsen og utøver vold mot SIAN. I strid med islamsk lære. Noen lar vold gå foran dialog. Man lar ære gå foran verdighet. Da skapes feil inntrykk. Undersøkelser viser at muslimske trossamfunn er mer åpne for fredelig dialog enn andre trossamfunn. Dette på måter som styrker tilliten og styrker integrering. 

Hvordan misbruket ser ut fikk vi eksempel på i Bergen på lørdag den 22. august. En venstreradikal mobb oppildnet flere demonstranter til å angripe de ufyselige ordene fra lederen til SIAN på Festplassen i Bergen. Her var det ikke særlig til fest. Det var kasting av stein og andre gjenstander mot politiet og den rasist-dømte lederen av SIAN. Framfor å unngå provokasjonene, slik alle ble oppfordret til av muslimske ledere, misbrukte venstreradikale troen som skjold for sin voldelige agenda. 

Bevisst provokasjon til gatekamper

Politiet er forpliktet av grunnloven til å hindre vold og sikre at folk kan bruke ytringsfrihet og retten til fredelige markeringer, uten noen form for forhåndssensur. Dette er hardt tilkjempede rettigheter gjennom opplysningstiden og FNs universelle menneskerettigheter. Arbeiderbevegelsen, med Einar Gerhardsen i spissen, måtte tidlig på 1900-tallet, slåss i årevis  for å sikre retten til fredelige forsamlinger. Dette for å sloss for arbeidstakers rettigheter. 

Politiet er forpliktet av grunnloven til å hindre vold og sikre at folk kan bruke ytringsfrihet og retten til fredelige markeringer, uten noen form for forhåndssensur.

Derfor er det umåtelig trist at noen ledende politikere fra Rødt, SV og Ap kritiserer politiet og på en måte gir forståelse for voldelige demonstranter. Spesielt når man leser på bloggen til den venstreradikale Kampkomiteen hvordan de reiser rundt til mange forskjellige markeringer mot SIAN, for å oppildne til gatekamp-aktige opptrinn. Unge voksne kommer i klammeri med politiet. De er helt tydelig inspirert av marxistiske metoder vi kjenner fra de som organiserer Black Live Matters-protester i USA. Med slagord som «fuck the police» og falske anklager om rasisme. 

Retten til å mene

Voldshandlingene er milevis fra hva norske moskeer står for. De fleste muslimer i Norge vil at barn og ungdom fullfører skole og studier, og kommer seg i jobb. Mange elever med utenlandske foreldre jobber mye mer med lekser enn norsketniske flest. De lærer respekt for foreldrene og samfunnet. Muslimer vil leve gode liv i Norge og feirer 17. mai og bidrar til fellesskapet. Tilliten til politiet er også skyhøy blant utlendinger i landet. De ser nytten av verdighetskulturen som følge av opplysningstidens idealer. 

Best uttrykt med opplysningstidens franske filosof Voltaires ord oppsummert av den britiske forfatteren Beatrice Hall: «Jeg er uenig i dine meninger, men vil inntil døden forsvare din rett til å hevde dem.»
Eller i en mer samtidsrelevant versjon:
«Protester mot de som bygger ned tillit kan gjøres med fest som bygger tillit», slik politikere og beboere på Furuset ordla seg da de arrangerte mangfoldsfestival som svar på SIANS markering.

Våre leserinnlegg er meningsytringer som gir uttrykk for skribentens holdning. Se her for mer informasjon om hvordan du sender et innlegg til våre debattsider.