– VG bestreber seg på å beskrive den komplekse konflikten mellom Armenia og Aserbajdsjan så objektivt som mulig.
Foto: Pixabay, illustrasjonsfoto
Tyrkias rolle er relevant for Armenia-konflikten, og VG trekker frem det historiske bakteppet. Vår tittel på forsiden burde vært formulert på en annen måte, skriver Tora Bakke Håndlykken i dette tilsvaret.
Tora Bakke Håndlykken
Latest posts by Tora Bakke Håndlykken (see all)

Sercan Leylek skriver i et innlegg i Utrop den 15. oktober at VGs overskrift på saken om Nagorno-Karabakh er ubetenksom. 

«Vi kan ikke akseptere beskyldningen om verken å hate en nasjon eller å bli hatet av en nasjon», skrev Sercan Leylek i Utrop den 15 oktober.
Foto : Faksimile, Utrop 15.10.2020.

VG har som oppgave å beskrive og forklare hvordan og hvorfor Armenia-konflikten har utviklet seg. I den forbindelse er det høyst relevant å omtale Tyrkias rolle, og det anstrengte forholdet Armenia har til Tyrkia. Artikkelen viser nøkternt til bakgrunnen for dette forholdet, og trekker her fram den historiske bakgrunnen som et viktig bakteppe for å forstå dagens konflikt. 

Leyleks kritikk tar utgangspunkt i en tittel slik den ble presentert på forsiden vår VG.no. I selve artikkelen lå en annen tittel: «Slik er Tyrkias rolle i Armenia-konflikten». Det er ikke riktig at tittelen på artikkelen ble endret, slik Leylek skriver. Tittelen i artikkelen har ligget uendret siden publisering og har hele tiden vært en annen enn tittelen på forsiden av VG.no. Det er altså tittelen på forsiden av VG.no som er utgangspunktet for kritikken. 

Vi ser at tittelen til saken slik den var presentert på forsiden av VG.no, er hard og mangler nyanser. Selv om vi her refererer til nasjoner som står i en konflikt og ikke mennesker, skal VGs titler på forsiden speile det journalistiske innholdet i saken, sikre tilstrekkelig kontekst og i tillegg legge vekt på saklighet. Vår tittel på forsiden burde derfor vært formulert på en annen måte, i tråd med tittelen og innholdet i artikkelen, der disse hensyn var bedre ivaretatt. 

VG vil også i fortsettelsen beskrive den komplekse konflikten så objektivt som mulig, og sikre at de nødvendige nyanser er med også i vår tittelsetting.

Våre leserinnlegg er meningsytringer som gir uttrykk for skribentens holdning. Se her for mer informasjon om hvordan du sender et innlegg til våre debattsider.