Foto: Famale Founders Fund
Utrops mandat er kampen for mangfoldet.
Kim Ericsson
Latest posts by Kim Ericsson (see all)

Kjære Utrop-leser

Blant de mest sentrale temaene i Utrops eksistens er kamp mot rasisme og arbeid for et mer inkluderende samfunn som kan romme et stort mangfold. Det er fundamentet vi arbeider ut ifra.

Den 8. oktober publiserte Utrop et leserinnlegg av Torvald Therkildsen, der han påpeker hvor kort veien på internettet er til organisasjoner med et budskap Utrop og mange av våre lesere tar avstand fra. I innlegget navngir han flere organisasjoner, samt enkelte av deres ledere og medlemmer. Utrop har mulighet for, og rett til, å gjøre justeringer i alle innlegg, men vi valgte å beholde innlegget som det var, da vi opplever at Therkildsen kritiserte et tankegods vi også i Utrop opplever som destruktivt.

I kjølvannet av dette har mange av personene som navngis i innlegget sendt oss sine tilsvar og bedt om publisering i henhold til tilsvarsretten, beskrevet i Vær Værsom-plakaten (VVP). Fire er publisert, flere ligger i kø for publisering.

VVP, herunder tilsvarsretten, er, som alle andre lover, regler eller retningslinjer, åpen for tolkninger. Formuleringene i den er ikke alltid krystallklare, og redaksjonen jobber til enhver tid med å forsøke å forholde oss aktivt til de ulike delene av VVP på en måte vi opplever gir mening.

Vurderingene mellom hva som er rimelige ytringer i henhold til tilsvarsretten og hva som ikke er «innafor» er en kontinuerlig utfordring for redaksjonen, da begge fronter ofte er skråsikre på at deres egne ytringer er akseptable, mens motpartens er løgnaktige, hetsende og ikke bygger på fakta.

Tilsvarsretten er dog ganske ufravikelig, på den måten at hvis en person eller en organisasjon omtales i en tekst, har denne rett til å svare med en ny tekst, dog under enkelte betingelser, også beskrevet i VVP.

Vi opplever at tilsvarene vi har mottatt i dette tilfellet oppfyller kravene til et tilsvars innhold, lengde og saklighet.

Vi ønsker ikke at Utrop skal bli et ekkokammer for en gruppe mennesker som alle er enige med hverandre. Vi ønsker et stort meningsmangfold der vi ikke blir et talerør for kun én gruppe, det være seg aktører langt ut til venstre eller medlemmer av SIAN. Det er et sentralt prinsipp for oss at en debatt skal være romslig. Vi blir glade for innlegg der diskriminerende organisasjoner og individer stilles til ansvar – og vi er pålagt å la de som omtales få svare på kritikken. Tilsvarene kan være ubehagelig lesning, men så skal de som føler seg provosert av tilsvarene selvfølgelig også være velkommen til å formulere tilsvar-på-tilsvar. Synes du SIANs eller Document’s holdninger er stygge? – Vel, så skriv et svar.

Slik får vi et meningsmangfold og en debatt der alle parter får bryne seg på å svare en person som har et helt annet ståsted enn en selv. Det skjerper vårt arbeid mot rasisme.

Utrop er altså pålagt å forholde seg aktivt til tilsvarsretten, men: Vi arbeider på døgndrift med kamp mot all rasisme, kamp for større toleranse, og for å promotere det mangfoldig sammensatte Norge med alle sine fordeler.

Utrop sier nei til rasisme og ja til en mangfoldig verden!

Kim Ericsson
Debattredaktør