Mange savner mer kjærlighet i hverdagen, eller ønsker seg mindre krangling hjemme, så hvorfor ikke la dette bli året for å gjøre noe med det?
Foto: Unicef
Dårlig samvittighet over brutte nyttårsforsetter, eller et gratis kurs som bidrar til en bedre hverdag hjemme? Valget er enkelt, skriver Romerike familievernkontor i dette innlegget. 

Nytt år betyr nye muligheter. Hos Familievernet kan par lære om de viktige ingrediensene som kan styrke forholdet. Samlivskursene gjennomføres jevnlig gjennom året over hele landet. Flesteparten av kursene er gratis (enkelte kurs krever en mindre egenandel).

Kursholderne forteller at de får gode tilbakemeldingene både fra menn og kvinner.

«Vi ser et stort behov for våre kurs. Det er vanskelig for de fleste av oss å ta vare på parforholdet – og ved å gå på et kurs får man både hjelp og inspirasjon til å prioritere parforholdet. Kurset gir kunnskap om hverdagsvaner; om små, positive samspill med partner som danner grunnlag for varig kjærlighet og som gjør at vi bedre tåler de tunge dagene. Det kan komme godt med nå som vi går inn i et nytt år», sier leder ved familievernkontoret Oslo nord, Margrete Brekke.

Kursene inneholder teori i plenum og praktiske øvelser skjer parvis i enerom. Det kreves ikke at man deler noe privat i gruppen. 

Få nye verktøy til konflikthåndtering

Bufferkurs for par er et samlivskurs spesielt beregnet på de som har vært sammen lenge nok til å ha opplevd at de samme konfliktene har en tendens til å gjenta seg. Dette er et samlivskurs med vekt på å styrke samholdet og hverdagskjærligheten, og å tilby verktøy som kan gjøre det lettere å mestre negative følelser, irritasjoner og personlighetsforskjeller.

Nytt år betyr nye muligheter

Familievernet tilbyr også blant annet sinnemestringskurs, kurs for par etter samlivsbrudd som deler ansvaret for barn, og korte kurs i konflikthåndtering.

Kurstilbudet der du bor finner du her.

Faresignalene

Det behøver ikke være krise for at du skal kunne komme i kontakt med familievernkontoret. Det er klokt å gripe tak i problemer i parforholdet tidlig. Her er noen faresignaler som viser at det kan være lurt å oppsøke hjelp:

■ Jeg føler ikke at vi er kjærester lenger
■ Du ser meg ikke lenger
■ Vi har nesten aldri sex lenger
■ Jeg gruer meg til å komme hjem fra jobb
■ Vi krangler mer enn vi har det hyggelig
■ Vi krangler om de samme tingene om igjen og om igjen
■ Det har blitt stille og dårlig stemning hjemme
■ Jeg føler at alt annet er viktigere for deg enn meg
■ Du er bare opptatt av barna
■ Jeg føler at vi lever hvert vårt liv

Veiledning og råd

Familievernet er et tilbud til mennesker med ulike typer samlivs- og relasjonsproblemer. De fleste kommer til familievernkontoret for rådgivning og samtaler om hverdagsproblemer.

Familievernkontorene gir veiledning og råd for å håndtere og bearbeide ulike typer utfordringer og kriser i familien, utfører lovpålagt mekling ved samlivsbrudd og driver utadrettet forebyggende virksomhet. Familievernets tilbud er gratis (bortsett fra enkelte samlivskurs som tar en mindre egenandel), og henvisning er ikke nødvendig. På kontorene arbeider blant annet psykologer og sosionomer med videreutdanning i familieterapi.

Våre leserinnlegg er meningsytringer som gir uttrykk for skribentens holdning. Se her for mer informasjon om hvordan du sender et innlegg til våre debattsider.