«Ta på din egen maske før du hjelper andre». Budskapet bak denne kjente setningen handler om mye mer enn flysikkerhet. Hjelper du deg selv først, blir du også en bedre person for de rundt deg, skriver Nedre Romerike familievernkontor.
Foto: Aviomar
Den energien du får når du gjøre noe du liker, kan du bruke i familien din, skriver Nedre Romerike familievernkontor i dette innlegget. 
161Shares

Hallo,
Det er mange som sier til meg at jeg må ta vare på meg selv. Det er sikkert godt ment, men hva betyr egentlig dette? Det aller viktigste for meg er jo å ta vare på familien min, men noen ganger er jeg så sliten.
Hilsen mor til fire

Å ta vare på seg selv er et uttrykk vi ofte bruker, men hva betyr det egentlig?

Når vi skal ut å fly så må vi gjennom noen rutiner. Vi får beskjed at vi, ved nødsituasjon, må plassere oksygenmasken på oss selv før vi hjelper barn eller andre. For å hjelpe andre må vi fungere selv. 

Det viktigste er vel at du finner ut hva som gir deg energi og glede. Det kan være korte eller lange øyeblikk. Tenk over hva du trenger for å ha det bra. Noen liker å trene, noen liker å gå tur. For andre er det fint å være med venner eller lese en god bok. Den energien du får når du gjøre noe du liker, kan du bruke i familien din. Det kan gjøre deg mer positiv.

Det å ta vare på seg selv kan også noen ganger handle om å si nei til noe

Av og til kan partner eller barn tro at det handler om at du ikke vil være med familien din. Da er det viktig å forklare at det ikke er slik. Tvert imot er målet at du skal ha mer å gi til de du er aller mest glad i. Det er viktig å forklare at det å ta vare på seg selv er noe du gjør til beste for alle, og som du også ønsker at de skal gjøre. Snakk med partneren din og hør om han eller hun også har behov for å ta litt vare på seg selv. Kanskje dere kan komme til noen små løsninger som gir mer overskudd i hverdagen?

Det å ta vare på seg selv kan også noen ganger handle om å si nei til noe. Det er vanskelig å gjøre alle fornøyde hele tiden. Noen ganger er det nødvendig å velge noe bort, eller be noen ordne noe selv. Det er viktig at slike beskjeder sies på en vennlig måte, og at du forsøker å gjøre det før du er så sliten at det ikke blir hyggelig.

Lykke til med å ta litt vare på deg selv på den måten som passer deg!

Våre leserinnlegg er meningsytringer som gir uttrykk for skribentens holdning. Se her for mer informasjon om hvordan du sender et innlegg til våre debattsider.