Noen ganger kan barn bli lei å bli stilt spørsmål. Da kan det være fint å si noe om det du ser, for eksempel at noe ser vanskelig eller gøy ut
Foto: Unicef
Barn svarer ofte med «bra» eller «vet ikke» når foreldre spør hvordan dagen har vært. Det er frustrerende for foreldrene, så grip heller de gyldne øyeblikkene når barnet selv vil fortelle, skriver Nedre Romerike familievernkontor i dette innlegget. 
1Shares

Hallo.
Jeg har en datter på ti år. Vi har det fint sammen, men jeg synes det er vanskelig å snakke med henne om hvordan hun har det. Ofte svarer hun bare: «Vet ikke». Hun virker ikke interessert i å snakke med meg. Jeg vil gjerne vite at hun har det bra. Har du noen tips?
Mamma til tiåring

Hei.

Jeg tror mange foreldre kjenner seg igjen i det du forteller. Barn er opptatt av det de holder på med i øyeblikket. Derfor svarer de ofte «bra» eller «vet ikke» når vi stiller spørsmål for eksempel om hvordan dagen har vært.

Det viktigste er at det virker som at hun har det bra. At hun er fornøyd, trives med familie og venner, og er interessert i livet rundt seg. Nok mat og søvn er også viktig for å ha gode hverdager.

«Timing is everything!»

Allikevel er det noen ting foreldre kan gjøre for lettere å få i gang en samtale:

  • Lag gylne øyeblikk. Grip sjansen når barnet forteller noe. Vær interessert og prøv å spørre litt videre. De fleste barn liker oppmerksomhet rundt det de er opptatt av.
  • Timing is everything! Prøv å få kontakt gjennom hva barnet er opptatt av her og nå. Ved å tilpasse deg dette vil det være lettere å få engasjerte svar.
  • En fin start kan være å spørre hver kveld: «Hva er det fineste du har opplevd i dag? Og hva er det verste du har opplevd i dag?» Du kan også fortelle hva som har vært best og verst for deg – tilpasset din datter selvfølgelig.

De fleste barn liker oppmerksomhet rundt det de er opptatt av

  • Spør gjerne konkret. Vi voksne stiller ofte store spørsmål, som hvordan det var på skolen i dag. Temaet blir så stort at barnet kanskje ikke vet hva det skal svare. Det å spørre om noe spesifikt, som hvordan det gikk på prøven, eller hva de lekte i friminuttet kan være lettere å svare på.
  • Kommenter i stedet for å spørre. Noen ganger kan barn bli lei å bli stilt spørsmål. Da kan det være fint å si noe om det du ser, for eksempel at noe ser vanskelig eller gøy ut. 
  • Det å gjøre ting sammen kan sette i gang praten. Det kan være hyggelig å pusle med noe sammen, for eksempel baking eller tegning. Da kommer praten ofte av seg selv.
  • Følg med på endringer. Hvis barnet plutselig blir mer stille eller virker lei seg, kan det være lurt å følge litt med på om det har skjedd noe. Hør med lærer eller andre om de også merker endringer.
  • Barn ønsker også å ha tid for seg selv. Om de liker noen ekstra godt, eller har andre gode hemmeligheter kan det være fint. Det viktigste er at de ikke går og tenker på vonde ting alene, og at de har glede av å dele opplevelser.

Det er så fint at du vil ha gode samtaler med datteren din. Når du er ekte interessert og til stede for henne, viser du hvor viktig hun er for deg!

Våre leserinnlegg er meningsytringer som gir uttrykk for skribentens holdning. Se her for mer informasjon om hvordan du sender et innlegg til våre debattsider.