VGs forside dagen etter terrorangrepene i USA i 2001.
Foto: Faksimile, VG 12.09.2001
Vi må ta debattene som kan bidra til å forhindre gjentakelser av 9/11 og etterfølgende kriger, skriver Qasim Ali i dette innlegget.
Qasim Ali

20 år er gått. 2977 uskyldige mennesker ble drept i angrepet på tvillingtårnene i USA den 11. september 2001.

Må unngå flere slike kriger

Millioner av uskyldige muslimer ble drept og husløse som følge av at vestlige styrker, ledet av amerikanerne, invaderte muslimske land etter angrepene i USA, og dette har endt opp med å ødelegge livene til flere millioner mennesker i Midtøsten. Konsekvensene av denne krigen er langt større enn det kan forestille seg. 

Også andre steder i verden har vi fått oppleve konsekvenser av denne «krigen mot terror». Overvåkning av muslimer verden over, stigmatisering, diskriminering, forfølgelse av politiske stemmer osv. – og ikke minst er fremtiden til flere av landene som ble invadert blitt forringet. Dette er en debatt som burde starte nå, så vi slipper flere slike kriger.

Hvem har terrorisert hvem?

Jeg husker det ble sagt: «ingen dialog med terrorister». Nå er vi dog like rundt hjørnet fra tidspunktet der Norges og andre lands regjeringer kan komme til å godkjenne regjeringen i Afghanistan – og ha dialog med dem. 

Bare tenk et øyeblikk. De som faktisk oppfordret til dialog, ble kalt for apologeter for terrorisme, men i dag skal alle ha dialog. Hvordan kan vi i fremtiden tro på disse politikerne, mediene og organisasjonene som den gangen sto i bresjen?

Hvem har egentlig terrorisert hvem de siste 20 årene?

Denne teksten ble første gang publisert på Qasim Alis Facebook-side, og publiseres i Utrop etter avtale med skribenten.

Våre leserinnlegg er meningsytringer som gir uttrykk for skribentens holdning. Se her for mer informasjon om hvordan du sender et innlegg til våre debattsider.