I en kolonne hvite Toyotaer rykker Islamic State inn i Nord-Irak. Helt usynlig for amerikanske satellitter, angivelig.
En sjokkert verden har sett hvordan en jihadist fra terrororganisasjonen som kaller seg Islamic State (IS) halshogger den amerikanske journalisten James Foley. Men vestlige medier skriver og sier svært lite om hvordan IS (ISIS, ISIL) oppsto og hva som har brakt krigerne dit de er i dag.
Pål Steigan
Latest posts by Pål Steigan (see all)

Basert på løgner og falske premisser gikk USA til krig mot Irak og Saddam Hussein i 2003. Krigen ble forferdelig blodig og har kostet hundretusener av mennesker livet. Dessuten ryddet den veien for sekteriske kriger og et stort antall militser som førte krig mot hverandre. George Bush og Dick Cheney sa at de ville skape demokrati i Irak, det de skapte var en apokalyptisk katastrofe. Dick Cheney innbilte det amerikanske folket at krigen skulle være sjølfinansierende, men den er i virkeligheten blitt et enormt svart hull i amerikansk økonomi med en prislapp på tusener av milliarder dollar i det lange løp.

Så krigen ble ikke bare en katastrofe for Irak, men også for USA. Den kjente amerikanske journalisten Seymour Hersh, som gjorde sin første journalistiske bragd da han avslørte My Lai-massakren i 1969, skrev en artikkel i The New Yorker i 2007 under tittelen The RedirectionDer viser han hvordan Bush-administrasjonen prøver å komme ut av den strategiske klemma den hadde satt seg i gjennom en hemmelig operasjon som gikk ut på å støtte sunnimuslimsk krigføring mot sjiamuslimer. Bush så Iran som den store faren, og siden Iran er sjiadominert og støtter enkelte sjigrupper i utlandet, syntes administrasjonen at det ville være en god plan å utruste sunniekstremister til å slåss mot disse sjiagruppene. Dette var også en strategi det sunnidominerte diktaturet Saudi Arabia så på med svært blide øyne. På deres side var det sikkerhetsrådgiver prins Bandar bin Sultan (også kalt Bandar-Bush) som sto for utførelsen.

En tidligere amerikansk sikkerhetsrådgiver sa til Hersh at I denne prosessen finansierer vi en hel del «bad guys» med noen potensielt svært alvorlige konsekvenser. Vi har ikke muligheten til å styre dette og få kvitteringer på våre utbetalinger signert av folk vi liker og unngå folk vi ikke liker. Det er et høyrisikoprosjekt.

Luftbru med våpen til islamistene i Syria
I en svært velinformert artikkelThe New York Times 24. mars 2013 blir det påvist hvordan våpen og utstyr ble fløyet inn fra Saudi Arabia og Qatar via Tyrkia, Jordan og Kroatia (!). Og vi snakker ikke om en liten skala, men om en massiv operasjon som omfattet minst 160 flygninger med store transportfly. Og Times lar det ikke være noen tvil om CIAs rolle i dette prosjektet:

Fra kontorer på hemmelig sted har amerikanske etterretningsoffiserer hjulpet arabiske regjeringjer med å kjøpe våpen, inklusive en svær ordre fra Kroatia, og valgt ut de opprørskommandantene og gruppene som skulle motta våpnene ved ankomst, i følge amerikanske tjenestemenn som uttaler seg under forutsetning av at de får være anonyme.

«Et konservativt anslag på den lasten disse flygningene hadde med seg er omkring 3500 tonn militært utstyr,» sier Hugh Griffiths, fra det svenske fredsinstituttet SIPRI, og fortsetter: «Det omfanget og den hyppigheten det er snakk om viser at det dreier seg om en vel planlagt og koordinert hemmelig logistikkoperasjon.»

Våpentrasporten var så enorm at en tidligere amerikansk tjenestemann omtalte den som en foss av våpen.

I følge New York Times var tidligere CIA-sjef David H. Petraeus sentral i å få dette nettverket på plass og han var også på flere land for å få dem til å samarbeide.

Da hjelper det ikke at Komiske Kerry påstår at USA ikke har noe ansvar for det som skjer i Libya og Irak.

Finansiert av arabiske oljepenger
Om CIA har vært sjefsdirigenten for denne enorme operasjonen for å væpne den islamistiske opposisjonen i Syria, så har pengene kommet fra de arabiske oljediktaturene.

Günter Meyer, som er direktør for Center for Research into the Arabic World ved universitetet i Mainz sier til Deutsche Welle at han ikke er i tvil om hvordan IS blir finansiert:

Den viktigste finansieringskilden til IS fram til i dag har vært støtte fra Gulfstatene, i første rekke Saudi Arabia, men også Qatar, Kuwait og De forente arabiske emirater. Gulfstatenes motivasjon for å finansiere grupper som IS er å støtte deres kamp mot regimet til Bashar al Assad i Syria.

Fra oljediktaturenes side var det ingen tvil om at støtten til IS var en del av en større krig mot sjiamuslimene og først og fremst mot Iran. Sjefen for den britiske etterretningstjenesten MI6, Sir Richard Dearlove, har avslørt at prins Bandar har sagt til ham at «Den tida er ikke langt unna i Midtøsten, Richard, når det vil bli bokstavelig talt «Gud hjelpe sjiaene». Mer enn en milliard sunnier har simpelthen fått nok av dem.». Selv en rutinert etterretningssjef som Dearlove sier at han opplevde dette som «a chilling moment».

For det er snakk om storstilte massakrer. Det er snakk om folkemord. Og de vestlige etterretningstjenestene vet utmerket godt hva det er de støtter.

Alliansen Israel – Saudi Arabia
Israel ønsker å ødelegge Syria og Iran og landet ønsker å dominere deler av Irak. Israel ser på Syria og Iran som sine verste fiender, og har gang på gang lagt press på USA for å få til en krig mot Iran. Det er misnøye i Israel med at USA ikke har fulgt opp dette, så ledelsen i Tel Aviv har lagt opp sin egen strategi. De sekteriske konfliktene i Irak mellom sjiaene i sør og kurderne og sunniene i nord og nordøst passer Israel aldeles utmerket.

Irak brytes i stykker foran øynene våre, og det ser ut til at en uavhengig kurdisk stat er en gitt konklusjon, sa Israels utenriksminister Avigdor LiebermanIsrael støtter aktivt opprettelsen av et uavhengig Kurdistan, nettopp fordi det vil bryte i stykker erkefienden Irak, og fordi et eventuelt Stor-Kurdistan vil splitte opp Tyrkia, Syria og Iran i tillegg til Irak.

I alt dette er det sammenfall mellom Saudi Arabias og Israels interesser. Under den morderiske krigen mot Gaza har Israel også hatt stor nytte av Saudi Arabias stilltiende godkjennelse og det saudi-allierte Egypts direkte støtte.

Det er svært interessant å merke seg at det ytterst fanatiske islamistiske IS ikke en eneste gang har foretatt noen aggressive handlinger mot Israel.

De hvite Toyotaenes invasjon
Da IS rykket inn i Nord-Irak hevdet USA at de ikke visste noe, og at de ble tatt fullstendig på senga. USA flyr droner og spionsatellitter over dette området døgnet rundt og har massevis av agenter på baken, og så spiller de overrasket over dette. For sikkerhets skyld kom jihadistene i en kolonne med helt like, nye hvite Toyota SUVer. Hvis det var umulig for amerikanske spionsatelitter å fange opp bilder av denne konvoien mot ørkensanda, er det spørsmål om det ikke er mer enn optikkene i kameraene det er noe i veien med.

Påskudd for å bombe Syria
I sin tale mot IS foran Stortinget 25. august 2014 sa Erna Solberg: Det vi ser er en krig uten regler med krigere uten moral. Det hun ikke sa noe om at disse krigerne uten moral er finansiert og væpnet av våre nærmeste allierte.

Med god grunn er folk sjokkerte og opprørte over den umenneskelig brutaliteten til IS, men legg merke til hvor kjapt USA utnytter dette raseriet og denne fortvilelsen til det de egentlig har ønsket hele tida:

«Å nedkjempe IS-militantene vil kreve at vi eliminerer basene deres i Syria,» sa sjefen for Joint Chiefs of Staff, Martin Dempsey til USA Today.

«Amerikanske styrker er klare til å starte flyangrep mot Syria hvis president Barack Obama velger å gi klarsignal for et angrep,» sa USAs forsvarsminister Chuck Hagel til BBC.

Man har altså skapt et Frankensteins monster – og sannelig kommer det til nytte.

PS:

Her er et svært interessant intervju med eksperten Nafeez Ahmad som handler om Den islamske staten og hvilken rolle de arabiske oljestatene, CIA og Secret Service har spilt og spiller i denne forbindelsen. Ta deg tid til å se på det.

Les også: På lag med islamister?

Innlegget er fra før av publisert på Steigans egen blogg og i Dagsavisens Nye meninger-seksjon tidligere i høst. Gjengitt på utrop.no med hans tillatelse.