Det er ikke nødvendigvis så enkelt å gjennomskue hvilke måter partneren uttrykker sin kjærlighet på, og måtene kan variere fra dine egne. Enkelte viser kjærlighet ved berøring, skriver artikkelforfatteren.
Foto: Urban Institute
Ikke alle mennesker uttrykker kjærlighet på samme måte, skriver Nedre Romerike familievernkontor i dette innlegget. 

Hallo, 

Jeg er gift med en flott mann, og vi har det stort sett bra sammen. Men jeg savner at han sier flere pene ting til meg oftere enn han gjør. Han er mer praktisk som type, og er for eksempel veldig flink med barna våre. Men jeg ønsker meg litt flere gode ord. Har dere noen tips? 

Hilsen kone som savner komplimenter 

Hallo, 

Så fint å høre at dere har det bra sammen. Det høres ut som om det meste er på plass i forholdet deres. Men du har et lite savn som er forståelig ut fra hva du kjenner at du kunne likt. Har du tenkt over at dere kanskje uttrykker kjærlighet forskjellig? 

Vi viser kjærlighet på forskjellige måter

De fleste mennesker har et hovedspråk for hvordan vi viser kjærlighet, og ofte er det forskjellig. En psykolog som heter Gary Chapman snakker om noe han kaller kjærlighetens fem språk, og det handler om at det kan være vanskelig å forstå hverandre. Noen ganger legger vi ikke merke til hvordan den andre viser kjærlighet, og vi savner ofte det vi er gode på selv. 

De fem «språkene» er: 

1. Gode ord
Alt det fine vi sier til hverandre, både at vi elsker den andre, men også alt vi liker ved partneren vår og sier høyt. I hverdagen kan det handle om en melding for å si at du tenker på ham eller henne, eller kanskje takke for de små tingene.  

2. Tid til hverandre
Noen er flinke til å sette av tid til hverandre i en travel hverdag og viser slik at man bryr seg ekstra.  

3. Gaver
For noen er det viktig å få eller gi gaver. Det kan være små eller store, kostbare eller enkle. Gaven treffer ekstra hvis den er gitt med omtanke til akkurat den som skal få den.

4. Tjenester
Det er å gjøre noe som er bra for den andre, og som den andre setter pris på. Det å få en kopp kaffe eller at den andre tar barna kan være å vise kjærlighet.   

5. Fysisk kontakt
Å berøre hverandre er en viktig del av nærheten i et parforhold, og det handler om mye mer enn sex. Berøring er viktig for alle, men for noen er det helt avgjørende.  

Oppdag partneres kjærlighetsspråk

Alle har et kjærlighetsspråk vi foretrekker. Det er ikke sikkert at partneren har det samme. Ved å være klar over hverandres måte å uttrykke kjærlighet på kan vi sette mer pris på hverandre. Kanskje kan du da sette mer pris på alt det mannen din gjør for deg og se at det er hans måte å vise at han elsker deg på. Og hvis han får vite hvor viktig ditt kjærlighetsspråk er for deg, at det å høre gode ord er spesielt for deg, så kanskje han blir litt mer bevisst på det. 

Ved å bruke begrepene om kjærlighetsspråk kan vi forstå hverandre bedre, og komme enda nærmere hverandre. Vi kan anbefale Gary Chapmans bok Kjærlighetens fem språk hvis du eller dere vil vite mer om dette. 

Lykke til!  

Våre leserinnlegg er meningsytringer som gir uttrykk for skribentens holdning. Se her for mer informasjon om hvordan du sender et innlegg til våre debattsider.