I Norge får livredde og traumatiserte flyktninger lov til å møte sine nærmeste – hvis de betaler nok til norske myndigheter først.
Foto: IOM
Det er urimelig å kreve at traumatiserte mennesker på flukt skal betale dyre gebyrer for å få være sammen med sine nærmeste, skriver Jenuthica Yoganathan i dette innlegget. 

Utrop bringer i samarbeid med Jussbuss en tekst annenhver uke, der jusstudenter vil bidra med rettighetsopplysning og meningsartikler om aktuelle temaer innen utlendingsrett.

Dersom man kommer til Norge fra et land utenfor EU/EØS og ønsker å gjenforenes med sin ektefelle, kan ektefellen søke om familieinnvandring. Dette koster 10 500 kroner. 

Familieliv – for de som har råd til det

Som nyankommet til landet er det ikke enkelt å sette seg inn i alle regler som gjelder for familieinnvandring. Det gjør at mange opplever å få avslag på første søknad om familieinnvandring. I håp om å innfri vilkårene søker man kanskje på nytt. 21 000 kroner. Omsider får man innvilget familieinnvandring og man ønsker kanskje besøk av foreldrene sine som man ikke har sett på flere år. Det er muligheter for at begge kommer på besøk i inntil ni måneder. 42 000 kroner. Dette er prislappen for retten til familieliv i Norge. 

Urimelig krav til traumatiserte mennesker

Søknadsgebyret ble innført i 2003 for å «redusere omfanget av mangelfulle og åpenbart grunnløse søknader». Gebyret ble satt til 600 kroner. Det har i dag økt til svimlende 10 500 kroner for voksne. For voksne familiemedlemmer av flyktninger har det økt til 7800 kroner. Kan myndighetene fortsatt stå inne for at søknadsgebyrene er nødvendig for å redusere antallet mangelfulle og åpenbart grunnløse søknader? 

De svimlende høye søknadsgebyrene har blitt kritisert både nasjonalt og internasjonalt

Neppe. De svimlende høye søknadsgebyrene har blitt kritisert både nasjonalt og internasjonalt. UNHCR har beskrevet gebyret for familieinnvandring som det høyeste gebyret i verden, og uttalt at det det er vanskelig, om ikke umulig, for flyktninger å oppfylle dette. Mange flyktninger aksepterer dårlige eller ulovlige arbeidsforhold eller tar opp dyre lån for å betale søknadsgebyret. Å kreve at mennesker på flukt, i sårbare og traumatiserende situasjoner, skal betale 7800 kroner for å kunne gjenforenes med sin familie i samme situasjon, er urimelig. 

Fjern søknadsgebyrene

Over svenskegrensa ligger til sammenlikning søknadsgebyret for voksne på 20000 svenske kroner. For flyktninger er det ikke et søknadsgebyr. Også i Danmark er flyktninger unntatt krav til søknadsgebyr. Norge henger etter, og ingen god begrunnelse ligger til grunn. Med mindre målet er å trone øverst på listen over land i verden hvor det er dyrest å gjenforenes med sin familie. 

Det kan ikke settes en prislapp for retten til å utøve familieliv. Jussbuss mener derfor at søknadsgebyrene må fjernes.

Våre leserinnlegg er meningsytringer som gir uttrykk for skribentens holdning. Se her for mer informasjon om hvordan du sender et innlegg til våre debattsider.