– Ferien må inneholde opplevelser som alle har glede av. Alle generasjoner skal ha noen opplevelser som er spesielle og gode for dem.
Foto: The Traveling Child
Er du på ferier med mange mennesker? – Ta deg litt alenetid!

Hallo

 Vi har akkurat kommet hjem fra vår årlige ferieuke med 18 stykker – store og små. Vi har det veldig hyggelig, men jeg må også innrømme at jeg er sliten. Jeg føler at jeg ikke får gjort det jeg har lyst til, og er usikker på hva jeg skal gjøre av det praktiske når vi er gjester. Mange av venninnene mine forteller om like opplevelser. Hva kan vi tenke på neste gang, for å lage en best mulig ferie? 

Hilsen en mor som gjerne vil fortsette med storfamilieferie 

Hei du.

Så fint at du klarer å fokusere på at dere har hatt det fint, og at du allerede tenker litt på neste felles ferie. Sommerferien nærmer seg slutten, og i år har vi heldigvis kunnet være sammen hele storfamilien igjen. Mange gode minner og opplevelser skapes.

Færre, men hyggelige, dager sammen

For barna er det en stor opplevelse å ha alle de er glade i rundt seg. Følelsen av å høre til i et stort fellesskap er verdifull og god. Allikevel har nok en del kjent på irritasjon og oppgitthet, slik du også beskriver.

Her er noen punkter som mange synes det er lurt å tenke over før en ferie, og helst snakke litt sammen om på forhånd.

  • Tenk over hvor mange dager dere planlegger sammen. Et gammelt ordtak sier at etter tre dager lukter både fisk og familie. Alle opplever det jo ikke slik, men for noen er det kanskje bedre å ha færre, men hyggelige dager sammen?
  • Ikke vent på takknemlighet! Noen kan føle at de ofrer mye – både tid, penger og arbeid for å legge til rette for de andre i familien. Det du gjør må gis med glede. Antageligvis setter de andre stor pris på det du gjør, selv om det ikke uttrykkes. Aller mest må du gjøre det for din egen del og glede.
  • Ferien må inneholde opplevelser som alle har glede av. Alle generasjoner skal ha noen opplevelser som er spesielle og gode for dem. Det er lov å dele seg litt eller å ha litt alenetid. Noen koser seg med å lese en bok, mens andre kobler av med å gå en tur. Det er også veldig forskjellig hvor mye alenetid man trenger og trives med.
  • Aksepter at vi er forskjellige og lever livene våre ulikt. Det er lett å tenke at vår egen måte å leve på blir den riktige og beste. Man har jo valgt sin livsstil fordi man synes det er best, men andre måter å leve på kan også være fint. Noen familier er høylytte, noen er mer stille. Noen diskuterer mye, andre liker ikke det. For enkelte er høydepunktet måltidene og god mat, mens andre storkoser seg med å bestille pizza. På et vis blir det flere kulturer som møtes på en slik ferie, og det å være raus vil gjøre det lettere.
  • Bidra til fellesskapet. Alle må bidra med å rydde, lage mat og holde det ryddig. Barn kan også bidra med tjenester fra de er ganske små. Hvis alle bidrar litt, blir ingen sittende utslitt og misfornøyd tilbake. Foreslå å lage en middag, eller ta barna litt, så foreldrene kan få litt alenetid!
  • Vær oppmerksom på om du faller inn i gamle roller. Blir du en litt sjefet mor selv om barna dine er voksne? Ønsker du at pappa skal ordne opp, selv om du nå er pappa selv? Noen mønstre sitter godt i oss, og det er lett å falle tilbake til gamle vaner når vi er sammen igjen i flere dager. Husk på hvem du er nå i dag, og hva det innebærer.
  • Viktigst av alt – gled deg over at du har en familie å være sammen med. Mange føler seg ensomme i ferier og høytider, det å ha mange rundt seg er en gave.

Våre leserinnlegg er meningsytringer som gir uttrykk for skribentens holdning. Se her for mer informasjon om hvordan du sender et innlegg til våre debattsider.