– Da jeg flyttet til Norge i 2002, var den mørke, kalde, våte og triste høsten i Norge et stort problem for meg.
Foto: Faksimile, Lenny Kravitz «Stillness of heart»
Friluftsperspektivet på høsten var en øyeåpner for meg, skriver Hanan Abdelrahman i dette innlegget. 

Det er fascinerende å tenke på hvordan engasjementet mitt i friluftslivet i Norge har forvandlet min innstilling til vær og årstider de siste seks årene. 

Jeg så bare begrensninger

I skrivende stund er temperaturen i hjemlandet mitt Egypt over 20 varmegrader, og sola skinner uten opphold – i hvert fall i de ti kommende dagene. Ja, du leste riktig: Lyseblå himmel, ikke en eneste sky eller regndråpe, og stekende sol som både lyser og varmer langt inn i hjertet. Det er minst 10-12 timer med lys hver eneste dag nå på høsten. 

Da jeg flyttet til Norge i 2002, var den mørke, kalde, våte og triste høsten i Norge et stort problem for meg. Jeg deppet når høstmånedene nærmet seg. Jeg så bare alle begrensningene og ingen av mulighetene høsten har å by på. 

De skjulte perlene

Jeg var i tillegg en person som hatet regn; regnet gikk meg rett og slett på nervene. Det føltes nesten som det regnet rett på «hjernen» min som ble forstyrret og tåkete av alle de ville vanndråpene. Regntøy opplevdes som klamt og ubehagelig. 

De mørke, korte dagene gjorde heller ikke humøret bedre. Det var som om dagene gradvis mistet fargene sine, til det tunge humøret la seg som et mørkt teppe over sinnet. Jeg pleide å føle meg nedstemt og lite opplagt hele høsten, til det hele endret seg i 2017. Da oppdaget jeg de skjulte perlene av muligheter i disse regnvåte, mørke månedene. 

Eventyr, drømmer og hemmeligheter

Høsten for meg nå, i dag, etter seks år som aktiv friluftsdame, er den årstiden jeg gleder meg mest til hvert eneste år. Hæ!, roper du sikkert høyt, mens du måper sjokkert. Men nå skal jeg prøve å overbevise deg ved å misjonere skikkelig for disse tre «triste», forutsigbare månedene, som de fleste har et elsk-hat-forhold til – til og med nordmenn, ikke bare vi som kommer fra solrike strøk. 

Høsten for meg er årstiden hvor naturen endrer alt det grønne til litt av en fest av farger og ulike nyanser. Det er årstiden hvor vi kan sanke mange ville vekster i skog og mark, som bær og sopp. Jeg liker godt begrepet «matauk», som betyr å høste av matressursene vi har i naturen rundt oss. 

De som har dyrket frukt og grønnsaker, kan endelig bli stolte og glede seg til å høste kortreist økologisk mat. Det er duften av eplekake med syrlige, modne norske epler, deilig kremet soppsuppe med selvplukkede kantareller, viltgryte med røde og fristende tyttebær, eller multer til multekrem i jula. Etter hvert fikk jeg med meg at bærtur også kan bety å være på villspor, langt unna der man skulle ha vært. Det er ikke denne «bærturen» jeg snakker om. 

Høsten er tiden for trolsk stemning hvor du kan bruke fantasien og lete etter alle de rare trollene og tussene som gjemmer seg i naturen – i gamle trestubber med mose på, i tuer, steiner og røtter. Det er tiden for eventyr, drømmer og hemmeligheter i skog og mark. 

Inkludert

Høsten er tiden for «båltvang». Generelt bålforbud slutter jo 15. september, og nå kan vi endelig samles igjen rundt det varme bålet som knitrer rolig i mørket, skaper stemning, åpner hjertet vårt for de gode, fortrolige samtalene, får oss til å stresse ned, og inviterer oss til å roe ned tempoet og reflektere enten alene eller sammen med andre. 

Høsten er sesongen hvor vi kan glede oss over å jakte enten småfugl eller store dyr i det vakre, fargerike høstfjellet med den trofaste vennen – hunden. 

Høsten er årstiden hvor du kan observere den vakre stjernehimmelen fra en ås, et utsiktstårn eller en fjelltopp. Du kan glede deg over å finne Polarstjernen, Melkeveien eller til og med ønske deg noe spesielt når du ser et stjerneskudd. Du kan bruke kikkert, teleskop eller egne øyne for å se hundrevis av stjerner, planeter, månen i sine ulike faser, eller til og med nordlys hvis du er på riktig sted til riktig tid. Nattsynet ditt får til mye mer enn du tror. 

Høsten er ikke minst årstiden hvor både planter og dyr gjør seg klare til å møte den harde vinteren på en mesterlig måte. Friluftsperspektivet på høsten var en øyeåpner for meg, og lærte meg å sette pris på naturforandringene i denne årstiden. Det har ført til at jeg trives mye bedre, er mer robust både fysisk og mentalt i denne årstiden, og ikke minst at jeg føler meg inkludert i det store fellesskapet. 

Trolsk stemning

Om høsten gleder jeg meg over å overnatte med soveposen alene i skogen under åpen, stjerneklar himmel eller på en bortgjemt koie eller hytte. Det er deilig når det begynner å bli kjøligere, bålet som knitrer i nærheten, lyden til rennende, friske bekker og månen som lyser de mørke lange nettene. 

Regndråpene har blitt mine trofaste venner, fordi etter dem dukker sola opp i en trolsk stemning mellom de høye, fargerike trærne i skogen og viser meg en vakker regnbue eller en brennende rødoransje himmel. Det finnes ikke dårlig vær, bare dårlige klær og en negativ innstilling. 

Blir du med meg på en høsttur, da?

Våre leserinnlegg er meningsytringer som gir uttrykk for skribentens holdning. Se her for mer informasjon om hvordan du sender et innlegg til våre debattsider.