Sumaya Jirde Ali er årets mottaker av Zola-prisen. Her leser hun fra sin diktsamling "Kvinner som hater menn".
Foto: Lucy-Emilie Andersen
Det er liten grunn til å mistenke at Klassekampen eller andre som inviterer Lurås og andre hatspreder til debatt er interessert i å "normalisere" eller legitimere disse stemmene. Men jeg tror heller ikke hovedmålet er å "avsløre" eller "konfrontere" dem, skriver Eivind Trædal, MDG politiker, i dette innlegget.
Eivind Trædal, MDG politiker
Latest posts by Eivind Trædal, MDG politiker (see all)

“Vi må tørre å ta debatten for å utfordre disse ideene”. Slik argumenteres det gjerne når redaktører forsvarer å sette ekstreme stemmer på trykk, eller når partier for eksempel argumenterer for å fjerne rasismeparagrafen. Det er jo en fin tanke. Men det er ikke særlig ærlig, er det vel?

I Morgenbladet i dag uttrykker Sumaya Jirde Ali for eksempel sin skuffelse over at avgående redaktør i Klassekampen, Bjørgulv Braanen inviterte Resetts Helge Lurås som en “motstrøms stemme” til en debatt av Klassekampen i Arendalsuka. Braanen har halstarrig forsvart beslutningen etterpå, med anklager om at Klassekampens kritikere ønsker å plassere venstresida under en “osteklokke” eller ikke tåler debatt.

Det føles som et litt pompøst standpunkt fra Klassekampens side. Det er svært sjelden slike debatter ender opp med noen “konfrontasjon” eller hard “avsløring”. Nordmenn er stort sett konfliktsky og medgjørlige, og når en ulv først har blitt invitert på scenen og fått ikle seg fåreklær i anledningen, behandles ulven respektfullt som en sau så lenge seansen varer.

Det er svært sjelden slike debatter ender opp med noen “konfrontasjon” eller hard “avsløring”.

Det er liten grunn til å mistenke at Klassekampen eller andre som inviterer Lurås og andre hatspreder til debatt er interessert i å “normalisere” eller legitimere disse stemmene. Men jeg tror heller ikke hovedmålet er å “avsløre” eller “konfrontere” dem. Hovedinteressen er rumper i setene, artige overskrifter, litt temperatur. Media arrangerer debatter for å skape liv og røre, selge abonnementer billetter. Man leter etter navn som skaper overskrifter og oppmerksomhet.

Problemet er naturligvis at jakten på “temperatur” har reelle ofre. Når temperaturen går opp, kjennes det knapt som lunk på tærne til en redaktør høyt hevet over den offentlige debatten, men det kan skape et ulidelig hett debattklima for sårbare stemmer. Som for eksempel en 20 år gammel frittalende minoritetskvinne som får brev fra menn som ønsker å “skreller av deg din negerhud med en høvel”.

Som Sumaya skriver: «Jeg forstår at man ser debatten fra det liberale, men naive ‘vi kan ikke luke bort alt vi misliker’- og «troll sprekker i sollys’-ståstedet når man aldri er i fare for å bli redusert til de intolerantes målskive».

Opprinnelig publisert som Facebook status.