FN ber Norge ta imot 5000 kvoteflyktninger, slik at færre tvinges ut på farlige fluktruter. Da må vi gjøre det, skriver artikkelforfatteren.
Foto: Majoran Vivekananthan
Norges regjering fremstår smålig og usolidarisk, skriver Janne Heltberg i Moriabevegelsen.

Aldri før har flere mennesker blitt tvunget på flukt fra hjemmene sine enn i år. Akkurat nå er over 1000 uskyldige barn bombet og drept i Gaza og ca 1500 barn lever bak piggtrådgjerder og  væpnede vakter i Morialeiren i Hellas. Når verden står i brann, er vi nødt til å være med på  slukningsarbeidet. Vi kan ikke lukke døren og håpe flammene ikke når oss. Vi må lede an og ta i  bruk de virkemidlene vi har. 

Vi må forplikte oss til å hjelpe mennesker på flukt

Allikevel foreslår den norske regjeringen å halvere antall kvoteflyktninger og holde tilbake 3,1 milliarder kroner fra bistandsbudsjettet. Vi har heller ikke forpliktet oss til EUs nye forslag om solidaritetsfordeling av mennesker på flukt i Europa. Regjeringens avgjørelser fremstår svært smålig og skremmende korttenkt og usolidarisk. 

FN ber Norge ta imot 5000 kvoteflyktninger, slik at færre tvinges ut på farlige fluktruter. Da må vi gjøre det. Ikke redusere antallet for andre år på rad. Når regjeringen selv har nedfelt et mål om å  bruke 1 % av bruttonasjonalinntekt (BNI) på bistand, må vi holde på det. Særlig etter et år hvor Norge har tjent mer enn  noen sinne på gass, olje og strøm på grunn av krigen i Ukraina. Og når EU endelig foreslår en ny solidaritetsfordeling for å avlaste landene langs Middelhavet, må vi faktisk forplikte oss til det. 

Hele 1 500 blå ballonger omkranset Eidsvollsplassen utenfor Stortinget tirsdag.
Foto : Majoran Vivekananthan

Klokka 16-17 – appeller

Birgitte Lange fra Redd Barna, Trude Jacobsen fra Dråpen i Havet, Pål Nesse fra Flyktninghjelpen og Lindis Hurum fra Leger uten grenser deltar i appell-markeringen kl 16-17 og underretter om situasjonen til barna i Gaza og den greske Morialeiren. Moriabevegelsen avslutter med følgende  tre krav til regjeringen: Øke antall kvoteflyktninger til 5000, overholde målet om 1 % til bistand og delta i EUs foreslåtte solidaritetsfordeling, for å avlaste leirene i Sør-Europa. 

Klokka 10-16 – soildaritetshilsener

Moriabevegelsen vil stå foran Stortinget fra morgenen av. Hver barneskole og ungdomsskole i hele landet har mottatt en oppfordring fra oss de siste ukene, om å vie FN-dagen til barn på flukt og lage solidaritetshilsener til barna i Moria. På Eidsvolls plass vil det derfor stå en gigantisk rød postkasse, som skoleklasser skal poste sine hilsener i. Visuelt blir det et slående bilde med 1500 blå ballonger som omkranser postkassen, akkurat som ringer i vann fra Middelhavet.  

Barn blir ofre for de voksnes krig

For tiden bor nesten dobbelt så mange i den nye Morialeiren som den er bygget for. Over 1000 mennesker ankommer hver uke. Cirka en tredjedel er barn. Grunnet plassmangel plasseres nyankomne i telt og sover på matter uten mulighet for oppvarming. Ventetiden på asylprosedyre er på opptil flere uker  og i mellomtiden får man ikke forlate leiren. Barn, syke og enslige mindreårige er dermed låst inne bak fire meter høye piggtrådgjerder og overvåkes av væpnede vakter. 

Norges regjering fremstår smålig og usolidarisk, skriver Janne Heltberg i Moriabevegelsen.

Greske myndigheter gjør det stadig vanskeligere for frivillige å hjelpe, og mange organisasjoner har forlatt øya. Nå er det én lege for alle i Moria, selv om mange har alvorlige og akutte plager, både kroppslige og psykologiske. Vinteren sytår for tur – igjen. Leiren er overfylt – igjen. Det er mangel på humane betingelser – igjen. Barn er uten tilstrekkelig med varme klær – igjen. 

Ved å sperre folk inne og begrense muligheten for hjelp virker det som om greske myndigheter vil at vi skal glemme de som tvinges til å bo i Moria. Men vi glemmer ikke! På samme måte som vi aldri vil glemme hvordan barn nå blir ofre for de voksnes krig mellom Israel og Hamas. 

Våre leserinnlegg er meningsytringer som gir uttrykk for skribentens holdning. Se her for mer informasjon om hvordan du sender et innlegg til våre debattsider.