Fra Mangfoldsbyen Drammen til Sorteringssamfunn: En Urovekkende Kursendring

Kommuneadvokatens tydelige uttalelse om at vedtaket bryter med både nasjonale og internasjonale normer for ikke-diskriminering, står som en skarp advarsel om de farlige veiene vi kan bevege oss ned mot, skriver Sajid Mukhtar, Gruppeleder, Partiet Sentrum Drammen kommunestyrerepresentant.
Foto: Partiet Sentrum
Drammen, en by som lenge har vært et fyrtårn for mangfold og inkludering i Norge, står nå ved et veiskille som har rystet grunnvollene i vårt fellesskap. Med et nylig vedtak fra kommunestyret om å eksklusivt bosette ukrainske flyktninger, har vi uten tvil trådt inn i en tid der våre prinsipper om likeverd og åpenhet utfordres.

Beslutningen, som ble møtt med omfattende protester og min egen motstand som gruppeleder for Partiet Sentrum, markerer ikke bare et juridisk dilemma, men en dyptgående etisk krise. Kommuneadvokatens tydelige uttalelse om at vedtaket bryter med både nasjonale og internasjonale normer for ikke-diskriminering, står som en skarp advarsel om de farlige veiene vi kan bevege oss ned mot.

Det står nå klart at Drammens rykte som en by som verdsetter og feirer sitt mangfold, er i fare. Vi har på en dag risikert å ødelegge det som har tatt tiår å bygge opp. Vedtaket representerer en uakseptabel vending mot et sorteringssamfunn, der folk vurderes og verdsettes basert på deres nasjonalitet.

Som innbyggere i Drammen, og spesielt vi som står for verdier om inkludering og mangfold i Partiet Sentrum, må vi nå stå sammen. Dette er ikke tiden for å vike unna; det er tiden for å engasjere oss, for å heve våre stemmer mot etnisk profilering og for å arbeide mot gjenopprettingen av vår bys fundamentale verdier.

Vi oppfordrer hver enkelt innbygger til å delta aktivt i denne debatten, å reflektere over hvilken fremtid vi ønsker for Drammen.

La oss sammen sikre at byen vår forblir et sted hvor alle, uavhengig av opprinnelse, kan føle seg hjemme og verdsatt.

Mens vi venter på utfallet fra lovlighetskontrollen av Statsforvalteren, la oss bruke denne tiden til å samles som et fellesskap. La oss vise at Drammen står for mer enn hva dette vedtaket representerer. La oss arbeide sammen for en by som virkelig reflekterer prinsippene om likeverd, rettferdighet, og inkludering.