– Vanskelig å få syrere i jobb

Syrerne som nå kommer til Norge, kan ha lavere kvalifikasjoner enn det mange har trodd. Tall fra SSB tyder i alle fall på det, mener eksperter
Foto: BUF Simrishamn
Flyktninger fra Syria til Norge har lavere utdanning enn det mange hadde trodd. Eksperter mener det dermed blir vanskeligere for disse å få jobb i Norge, skriver NRK. 
0Shares

NRK har fått tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) som viser hva syrere som ble bosatt i Norge i 2014 hadde av utdanning. Fordelingen er slik:

  • 30 prosent har gått grunnskole
  • 15 prosent videregående utdanning
  • 12,4 prosent har høyere utdanning inntil 4 år
  • 5,8 prosent har høyere utdanning utover 4 år
  • Ca 35 prosent vet vi ingenting om

Oddbjørn Raaum er direktør på Frisch-senteret, og forsker på innvandring og arbeidsmarked. Han mener tallene ikke ser veldig lovende ut, dersom de er representative for de syriske flyktningene som nå kommer til landet.

– Det betyr at utfordringen med å integrere denne gruppen inn i arbeidsmarkedet er større enn om de hadde hatt lenger og bedre kompetanse, sier han til NRK. 

Sliter med å bosette
Syrere vil bli boende på asylmottak kanskje i flere år, fordi kommuner sliter med å bosette flyktninger. Men på asylmottak får de ikke norskundervisning, og integreringen starter ikke for alvor før de blir bosatt i en kommune.

– Dette må vi endre på, sier Sylo Taraku i nettverket LIM til statskanalen, og legger til:

– Derfor er det viktig at kvalifisering til arbeidslivet starter allerede på asylmottak. Ventetiden på mottak kan være veldig ødeleggende og passiviserende for asylsøkere. Vi trenger å opprette egne integreringsmottak med sterkt fokus på kvalifisering til arbeidslivet allerede mens asylsøkere bor på asylmottak.