Høyreradikal nederlandsk politiker ble muslim

Joram van Klaveren var tidligere høyrepopulistisk politiker. Han skulle skrive en islamkritisk bok, men endte i stedet opp med å konvertere selv.

Van Klaveren var i en årrekke partikollega med den velkjente islamkritikeren Geert Wilders i Frihetspartiet (PVV) fra 2010 til 2014, før han gikk ut og stiftet sitt eget parti, Voor Nederland (For Nederland), skriver nettstedet Politico.

I kjølvannet av van Klaverens islamkonversjon ble også dette nyeste partiet nedlagt.

I sin tid som politiker i det høyrepopulistiske VVP markerte van Klaveren seg som en sterk islamkritiker, ifølge den nederlandske avisen NRC, med hardtslående utsagn som “Islam er løgn” og “Koranen er gift”.

Skrev bok og konverterte
Nå har tonen endret seg. I et intervju med nederlandsk radio forklarer den tidligere høyreradikale politikeren hvordan han endret syn på saken. Van Klaveren skulle skrive en islam-kritisk bok, men ble istedet nysjerrig på religionen og endte til slutt med å konvertere.

– Jeg tok feil. Jeg tror det hadde å gjøre med at all politikk i PVV handlet om islam og å motstå islam, forteller han videre.

Samtidig er ikke dette første gang at en islamkritisk nederlandsk politiker gjør helomvending. I april 2012 brøt Arnoud Van Doorn med samme parti etter å ha erklært seg som muslim og reist til Mekka på pilgrimsvandring.

Van Doorn har galgenhumoristisk skrevet på sin Twitter-profil om Van Klaverens islamkonversjon.

– Jeg trodde aldri at PVV ville bli et avlingssted for konvertitter.

– Konvertering sikres av sekularisme
Shakeel Rehman fra Senter for sekulær integrering (SSI) ser med interesse på saken i Nederland. Han påpeker at det er den demokratiske sekularismen som sikrer tros- og organisasjonsfrihet.

Shakeel Rehman i SSI mener saken om den nederlandske politikeren viser at demokratisk sekularisme beskytter ytringsfriheten.

– Folk skal kunne slutte seg til den troen de ønsker. Samtidig må vi være observante på illiberale og antisekulære høyreradikale og islamistiske miljøer.

Rehman tenker det er interessant å se hva slags retorikk og interesser Van Klaveren vil stå for fremover.

– Det er selvfølgelig helt i tråd med sekularisme at Joram Van Klaveren konverterer til islam, men muligheten er tilstede for at han kun har skiftet miljø, men kan fortsatt opptre polariserende og krenkende av individuelle menneskerettigheter ved at han kan kun ha skiftet fra politisk høyreradikalisme til politisk islam. For mens høyreradikale er populistiske og nasjonalistiske så opptrer islamister som religiøsnasjonalistiske.

– Koranen farlig for høyrepopulister
Leder i Antirasistisk senter (ARS), Rune Berglund Steen, kommenterer overfor Utrop lettere ironisk:

– Etter dette vil nok ingen høyrepopulister tørre å lese Koranen lenger, gitt risikoen for konvertering slikt åpenbart innebærer. Dermed vil de også være enda mer uvitende enn før om verdensreligionen som de elsker å hate.