– Jeg er ikke kriminell

Jusu Gyflan fra Austrheim har skrevet bok om sitt møte med norske immigrasjonsmyndigheter. Han håper mange, spesielt politikere, vil lese boken hans.
Francis Solomon fra Austrheim har skrevet bok om sin oppvekst i Liberia og Gunea, flukten til Norge og det vanskelige møtet med norske immigrasjonssmyndigheter.
0Shares
Latest posts by Eva Holte (see all)

– Jeg har bestemt meg for å være stemmen til de 18000 menneskene som er papirløse i Norge på grunn av Utlendingsdirektoratet, sier han.

I boken forteller han om sin oppvekst i fattigdom under borgerkrigen i Liberia. Foreldrene ble skilt og da Francis Solomon var 11 år gammel flyktet han og fem søsken sammen med moren til Guinea. I mange år bodde de i en flyktningeleir under forhold han i boken sin beskriver som uutholdelige.

Han kom til Norge i 2003 og har bodd i Austrheim kommune siden.

Jeg mener vi burde få amnesti til å bli i Norge med papirer.

– Vi har reist til Norge av en grunn. Mange kan ikke lenger bo i hjemlandet fordi alt er ødelagt. Norge spiller dessverre en nøkkelrolle i denne situasjonen fordi landet er en av de største våpenprodusentene i verden. Disse våpnene bidrar til å ødelegge hjemmene våre i Afrika og Midt-Østen. Det er en slik situasjon som er årsaken til at vi må gi ifra oss den viktigste delen av oss selv; vår identitet, sier han. Nå håper han mange, spesielt politikere, vil lese boken hans.

Eget forlag

Han har gitt den ut på eget forlag under forfatternavnet Francis Solomon. Tittelen er I am a refugee, not a criminal.

Jusu Gyflan er navnet han brukte etter at han kom til Austrheim kommune i Hordaland for snart 16 år siden. Men i 2010, etter 7 år i Norge, la Francis Solomon alias Jusu Gyflan kortene på bordet til UDI. Dette forteller han om i boka.

Han sier han gjorde det for å lette sin samvittighet og fordi han ville ha tilbake sin riktige identitet. Da ble flyktningestatusen tatt fra ham og han mistet oppholdstillatelsen. Nå har han midlertidig oppholdstillatelse og han og datteren må søke om ny hvert år.

Urimelig

Jusu Gyflan synes det er urimelig at han skal leve som papirløs selv om han har løyet på identiteten sin:

– Vi som har bodd i Norge i over ti år og som ikke har gjort noen kriminelle handlinger, bør ikke bli straffet av UDI. Vi har etablert oss, fått jobber, betalt skatt og bidrar positivt til det norske samfunnet. Jeg mener vi burde få amnesti til å bli i Norge med papir, sier han. Selv jobber han som helsefagarbeider på et sykehjem. Han er gift og bor i Austrheim. Han og kona har ett barn hver fra tidligere forhold som bor sammen med dem.