– Er det noe barn er flinke til så er det å stille naturlige spørsmål om eksistensialisme, skriver artikkelforfatteren.
Foto: Expatica
Filosofi er en fin drahjelp til barns mange relevante spørsmål, skriver Valérie Maigret Berger i dette innlegget. 

Filosofiske diskusjoner over et måltid er en del av den menneskelige eksistensen i Frankrike. Der har lærerne sett verdien av å hjelpe elever med å forstå den komplekse verden gjennom filosofi. Filosofi i barneskolen er nytt, mens den har vært en del av videregående utdannelse og universiteter siden Napoleon i sin tid innførte baccalaureate-testen.

Hjelper barn med å stille spørsmål

Lærere i filosofi i Frankrike pusher nå på for å få gjort faget mer tilgjengelig for yngre barn, med undervisning og kurs på skolen, og i de lokale bibliotekene.

Filosofiske diskusjoner er viktige i Frankrike – og i den ørige verden. Lærer man filosofi i tidlig alder, får man større perspektiv på verden. Filosofi handler om livet. Læring ved hjelp av filosofi hjelper barn med å stille spørsmål, utvikle empati og en kollektiv bevissthet, ifølge Paris-orienterte barnepsykolog Cécile Viénot.

Kur mot overdrevent selvfokus

En britisk studie fra 2015 utført av Education Endowment Foundation viser at barn som studerer filosofi utviklet seg bedre i matte og lesing sammenlignet med de som ikke gjorde det.

I en verden som domineres av narsissistiske personligheter kan det være noe i å dypdykke i sokratisk filosofi i en forenklet leksjon i tidlig alder. Filosofering gjør at vi blir flinkere til å stille viktige ekstistensielle spørsmål. Og er det noe barn er flinke til så er det å stille naturlige spørsmål om eksistensialisme. Kanskje kan dette være kuren for å forhindre de yngre i å bli for selvfokuserte med alderen.

Sokrates inn i skolen

Barn har godt av å gå i dybden av større spørsmål ved siden av kreative fag. Søken kan oppmuntres og motiveres i konstruktiv retning. Å stille etiske spørsmål lar oss reflektere over hvordan våre handlinger påvirker verden. Derfor bør bla Sokrates være en del av skolepensumet. 

​​Våre leserinnlegg er meningsytringer som gir uttrykk for skribentens holdning. Se her for mer informasjon om hvordan du sender et innlegg til våre debattsider.