Norsk-chilenere markerte “sin” 11. september

SV-politiker og norsk-chilener Hernan Rojas: nyliberalismen og utbytterkapitalismen er et globalt onde. Bildet viser også Cubaforeningens Terje Enger (i lys jakke), som mente Latin-Amerikas eneste utvei er å si nei til USAs innflytelse og ta styring over egen utvikling.
Foto: Claudio Castello
Idag samlet en gruppe av norsk- chilenere for å holde appell utenfor USAs ambassade med et klart budkskap.
Claudio Castello
Latest posts by Claudio Castello (see all)

Et tjuetallspersoner fra ulike politiske partier på venstresiden tilknyttet det chilenske og latinamerikanske miljøet holdt dagen før 37-årsmarkeringen for statskuppet i Chile en stille protest utenfor USAs amabassade i Oslo. Kuppet 11. september 1973, ledet av generalen Augusto Pinochet var starten på et 17 år langt militærdiktatur.

SV-politiker Hernan Rojas måtte selv flykte til Norge på 70-tallet. Til forsamlingen uttalte hvor viktig det var å vise avsky i forhold til rollen USA og daværende president Richard Nixon hadde når de styrte en folkevalgt regjering.

– 11. september kan ikke bare huskes som dagen tvillingtårnene falt. For mange chilenere i utlendighet er dette også en sørgedag for det som skjedde for 37 år siden.

Kapitalisme: nei takk!

Rojas sa USAs innblanding i chilensk og andre latinamerikanske lands innenrikspolitikk har bare vært til gagn for de som har mest fra før av.

 – Under Allende hadde vanlige chilenere innflytelse over sine egne skoler, arbeidsplasser og styre. Når diktaturet kom var det starten på utbytterkapitalismen. Arven i dag har vi gjennom det nyliberalistiske samfunnsystemet som er like ille. Ennå så mange år etter at det sivile styret ble gjeninnført er vi i Chile og andre latinamerikanske land fortsatt langt unna sosial rettferdighet.

Ingen “change”..

Terje Enger fra Cubaforeningen har ikke noe særlig tro på den nye Obama-administrasjonens utstrakte vennehånd og løfter om “change”.

– Vi har nå en todelt verdensorden, presset frem av nettopp USA etter 9/11. Enhver som snakker om frihetskamp eller sosial rettferd kan mistenkeliggjøres eller fratas grunnleggende rettigheter i terrorbekjempelsens navn.

Enger hevdet USA kommer til å fortsette som under Bush.

– Opprettelsen av baser i Colombia, samt en like aggressiv og imperialistiskpreget politikk vitner om at amerikanerne ønsker et svekket Latin-Amerika, et Latin-Amerika som styres på utbytterkapitalismen og frihandelens vilkår.

..likevel håp?

Og derfor er det gledelig å se den siste tids utvikling, ifølge han.

– Vi ser at progressive krefter har overtatt makten i land som Venezuela og Bolivia, og at flere andre vil følge etter, selv om både Chile og Colombia nå har fått høyreregjeringer. Latinamerikanerne har begynt å innse at sosialisme og rettferdig ressursfordeling er det eneste virkelige alternativet for at man skal kunne styre sin egen utvikling.