Norsk-afghaner dømt for hawalavirksomhet

Telemark politidistrikt har nå ilagt en mann 30.000 kroner i bot og 16.000 i inndragning for den ulovlige engeoverføringsvirksomheten
Foto: Markus Ram
Skal ha motatt opptil 1,6 millioner kroner ulovlig i en timånedersperiode i år.
Claudio Castello
Latest posts by Claudio Castello (see all)
En mann av afghansk opprinnelse er dømt til bot og pengeinndragning for brudd på finansieringsvirksomhetsloven. Aktiviteten skjedde gjennom mannens enkeltmannsforetak, som ikke hadde tillatelse til å drive finansieringsvirksomhet, ifølge nettstedet hvitvasking.no.
Telemark politidistrikt har nå ilagt mannen 30.000 kroner i bot og 16.000 i inndragning for den ulovlige pengeoverføringsvirksomheten. 
Erkjent forholdet
Siktede har erkjent de straffbare forholdene og vedtatt både bot og inndragning. Ifølge Økokrim ser de meget alvorlig på uformell hawalavirksomhet.

–  Pengeoverføring utenom kontroll av myndighetene vil være meget velegnet for hvitvasking av utbytte fra kriminelle handlinger og terrorfinansiering, skriver etaten i en uttalelse på nettisden hvitvasking.no.

Viktig for økonomien

Hawala brukes oftest i land som ikke har et normalt fungerende bankvesen, bl.a Somalia og Afghanistan. Systemet har i stor utstrekning vært brukt av emigranter for å overføre penger til familiemedlemmer i hjemlandet. Aktørene kan likevel variere, og virksomheten fort bli gjenstand for finansiering av lysskye formål.
Også andre land har slitt med hawalabasert kriminalitet. I USA utlyste Finandepartementet tidligere i år sanksjoner mot den afghanske hawalafirmaet New Ansari Money Exchange, som de mente sto bak finansieringen av korrupsjon, dophandel og våpenhandel til væpnede grupper. Sanksjonene kom i kraft etter at afghanske og amerikanske agenter utførte en razzia på en av bedriftens kontorer i kabul
– Våre agenter har bevis på at ledelsen i denne bedriften gjorde pengeoverføringer på opptil 95 millioner dollar, penger som ble brukt til blant annet ulovlig våpenhandel, utpressing og til korrupsjon av offentlige ansatte, uttalte en kilde i finansdepartementet til Wall Street Jounals nettutgave.