Hitlers favorittregissør anmeldt

Leni Riefenstahl, Adolf Hitlers yndlingsregissør, feiret sin 100-årsdag med en splitter ny dokumentarfilm, som ble vist på tysk fjernsyn torsdag. På samme dag fikk hun beskjed om at hun politietterforskes for mistanke om holocaustfornektelse.

Samtidig rettes ny kritikk mot hennes filmarbeid under Nazitida, melder NTB.

Fredag feiret hun sin 100-årsdag, og torsdag kunne tyskerne se hennes filmcomeback, “Undervannsinntrykk”. Dette er en 45 minutters dokumentar om hennes fotoekspedisjoner under havoverflaten i Det indiske hav mellom 1974 og til 2000.

Selv om Riefenstahl blir ansett som en mester innen filmfaget, vekker hun fortsatt sterke følelser. Hennes to største verk var propagandafilmer for nazistene. “Viljens triumf” fra 1935, som viser en massemønstring i Nürnberg, og “Olympia” om De olympiske leker i Berlin i 1936, regnes likevel for å være klassikere i dokumentarfilm-sjangeren. Riefenstahl har tidligere sagt at hun følte seg presset til å lage filmene.

En organisasjon som arbeider for sigøynernes rettigheter i Köln anmeldt henne for uttalelser som kan tyde på at hun benekter massemordet på tyske roma og sinti under krigen, skriver Aftenposten. I Tyskland er dette en straffbar forseelse.

Politianmeldelsen bygger på et intervju med avisen Frankfurter Rund-schau i april. Der påsto Riefenstahl at alle sigøynerne som var tvangsstatister i hennes film “Tiefland”, overlevde krigen.

120 sinti- og roma-fanger ble hentet ut fra nazi-leirene Maxglan og Marzahn for å medvirke i innspillingen. Etter at filmen var ferdig, ble de fleste sendt tilbake til leirene og utryddet, mener foreningen i Köln.

Blir film selv

Nå skal filmskaperen selv bli film, dersom selskapet Babelsberg Studios og den amerikanske filmstjernen Jodie Foster får det som de vil. Babelsberg kunngjorde for to uker siden at produksjonen av filmbiografien om Riefenstahl skal begynne neste år, med Foster som produsent, regissør og hovedrolleinnehaver.