Kan ikke oppgi flyktninger på havet

Illegal innvandring fra Afrika var tema da minitoppmøte fant sted i Paris
Foto: Sara Prestianni/Noborder Network, Flickr.com
Ett år etter forliset utenfor øyen Lampedusa i Italia fortsetter tilstrømmingen av flyktninger til Europa. Krigen i Syria og krise i Libya er noe av årsaken til at antallet flykninger nå er høyere enn noen gang. 
Claudio Castello
Latest posts by Claudio Castello (see all)

Samtidig som det blir stadig fler konflikter i verden, fortsetter EU å stenge grensene sine. Derfor blir havet den eneste muligheten mange har for å komme seg til Europa for å søke internasjonal beskyttelse, skriver Leger Uten Grenser Norge i en pressemelding. 

– EU er nødt til å fortsette sine aktive søk og redningsaksjoner for å redde liv i Middelhavet, sier Bjørn Nissen, styreleder i Leger Uten Grenser Norge.

Tusener flykter til disse stedene fra krigen i Syria, forfølgelse i Eritrea og fra ekstrem fattigdom i afrikanske land sør for Sahara. 

– Så lenge disse desperate menneskene er tvunget til å begi seg utpå en så farlig ferd, må Italia og EU ta et standpunkt og svare på den humanitære krisen som har landet i fanget deres. Tusener av liv vil stå på spill om internasjonale farvann, der mange tragiske forliser forekommer, ikke blir aktivt patruljert, sier Nissen.

Livsfarlig rute
Ruten i det sentrale Middelhavet er den farligste av alle rutene for å ta seg til Europa, ikke bare på grunn av risikoen for å dø på havet, men også på grunn av den ekstreme volden som ofte oppleves på veien.

Pasientene som Leger Uten Grenser hjelper på Sicilia blir stadig mer sårbare. Volds- og torturofre, funksjonshemmede, gravide kvinner og barn flykter for livene sine, og etterlater seg konflikt, forfølgelse og fattigdom.  

 – I løpet av alle årene vi har gitt medisinsk hjelp til migranter og flyktninger i Italia har vi aldri sett så mange kvinner og barn. De flykter fra en fare rett inn i armene på en annen, i falleferdige båter de bare kan håpe vil bringe dem i sikkerhet. Mange har opplevd forliser, sett mennesker drukne eller mistet noen av sine nærmeste, sier Nissen.

Risikerer livet i “flukt nummer to”
Fra januar til august undersøkte Leger Uten Grenser 19,000 mennesker i Pozzallo fordelt på 64 ankomster. Flesteparten av menneskene ankommer i en relativt bra fysisk helsetilstand, ettersom de blir reddet på et tidlig tidspunkt av italiensk kystvakt.

– Samtidig som de dødelige forlisene de siste ukene tydelig viser at det er et behov for søke- og redningsaksjoner i Middelhavet, er det like klart at folk risikerer livene sine fordi det ikke finnes noen annen trygg og lovlig måte å ta seg til Europa på. Vi ser det som hårreisende at redningsaksjoner på havet i det hele tatt skulle være nødvendig. Folk burde ikke behøve å risikere liv og helse for andre gang når de allerede er på flukt fra farlige situasjoner i hjemlandene sine, sier Nissen.

BAKGRUNN

3.072 mennesker har mistet livet i forsøket på å krysse Middelhavet og ta seg til Europa hittil i år, viser en 216 sider lang rapport med navnet Fatal Journeys: migrant fatalities across land and sea. Rapporten er laget av IOM, den internasjonale migrasjonsorganisasjonen.

Ifølge rapporten er Europa er den absolutt farligste destinasjonen for flyktninger. Av de i alt 4.077 flyktningene som har omkommet under flukt hittil i år, har 75 prosent under overfarten over Middelhavet mistet livet.