Håpets korridor: Kvinner og internasjonal migrasjon

Årets befolkningsrapport fra FN legges fram i Oslo 6. september.

De vasker, passer barn, plukker jordbær, sløyer fisk, pleier syke og gamle – de kom frivillig eller fordi de måtte. De har som regel dårlige arbeidsvilkår og lave lønninger, og blir ofte utsatt for vold og seksuell utnyttelse. De holder hjulene i gang dit de kommer og der de kom fra.

Onsdag 6. september legger UNFPA, FNs befolkningsfond, fram sin rapport:
”Håpets korridor: Kvinner og internasjonal migrasjon”.

Rapporten, som kommer en uke før FN-toppmøtet om migrasjon og utvikling, setter søkelys på hva migrasjon betyr for kvinnene selv, og for landene de reiser fra og kommer til. Kvinner utgjør halvparten av alle som krysser landegrenser på jakt etter et bedre liv, men ofte blir både det de bidrar med, og utsetter seg for, oversett i migrasjonsdebatten. Rapporten peker blant annet på at mens kvinner sender en større andel av det de tjener hjem til familien enn hva menn gjør, er de også mer utsatt for menneskehandel, utbytting og overgrep.

I panelet:
– Erik Solheim, Utviklingsminister
– Libe Rieber- Mohn, statssekretær i Arbeids- og inkluderingsdepartementet
– Arezo Banafsheh, Kontaktutvalget mellom innvandrerbefolkningen og myndighetene (KIM)
– Kristin Hetle, informasjonssjef UNFPA

Spørsmål og svar.

Rapporten legges fram samme dag i London, Washington DC, Berlin og en rekke andre hovedsteder. I Oslo er UNFPAs informasjonssjef Kristin Hetle tilgjengelig for intervju 4., 5. og 6. september. For intervjuavtale og forhåndseksemplar av rapporten med sperrefrist, vennligst kontakt Sidsel Aas, [email protected], tlf. 23 01 03 00/44. Rapporten med tilleggsmateriale er også tilgjengelig på passordbeskyttet webside.