Minoriteter- smerte og bevegelse

Tema "Minoriteter- smerte og bevegelse" vil bli belyst fra ulike vinkler av lege, sykepleier og fysioterapeut. I tillegg vil en oppdatert oversikt for Oslo over kartleggingen fra 2005 bli presentert.

I 2005 ble det foretatt en kartlegging av tilbud innen ernæring og fysisk aktivitet for innvandrere og flyktninger i Oslo og Akershus. Denne kartleggingen ble presentert på en stor samling 30. november 2005. Tilbakemelding fra deltakerne var at dette hadde vært en nyttig samling, og at man ønsket en oppfølging. Ut ifra innspill fra deltakerne har Helseavdelingen valgt å gå videre med tema Minoriteter – smerte og bevegelse. Tema vil bli belyst fra ulike vinkler av lege, sykepleier og fysioterapeut. I tillegg vil en oppdatert oversikt for Oslo over kartleggingen fra 2005 bli presentert. Ønsker for dagen er å gi personell i 1. og 2. linjetjenesten, som møter innvandrere/flyktninger med sammensatt smertebilde, mer kunnskap for bedre å forstå hvordan vedkommende kan hjelpes.

Målsetting for dagen er:
• Gi kunnskap om ”sammensatt smerte”
• Styrke personell i sitt møte med personer som har minoritetsbakgrunn
• Presentere en måte å arbeide med ”sammensatt smerte” i gruppe
• Presentere oppdatert oversikt over ernærings- og fysisk aktivitetstiltak
• Erfaringsutveksling

Invitasjonen sendes ut som e-post til bydelene i Oslo, Lærings- og mestringssentrene i Oslo, og til alle kontaktpersoner for de ulike tiltakene som er kartlagt. Invitasjonen er også å finne på Fylkesmannens nettside, www.fylkesmannen.no/OsloOgAkershus under kurs og konferanser. Vi ber om at elektronisk påmelding blir benyttet, se nettsiden. Det må tydelig komme frem i merknadsfeltet om du ønsker lunsj. Påmelding er bindende. Dersom du etter påmelding blir forhindret å delta, må du gi beskjed. Plassen vil da tilbys en annen.

Påmeldingsfrist 9. oktober 2006.

Programkomiteen for samlingen består av representanter fra: Nasjonalt kompetansesenter for læring og mestring ved kronisk sykdom Aker Universitetssykehus, Kreftforeningen, Bydel Sagene, Kingosgate Rehabiliteringssenter og Fylkesmannen i Oslo og Akershus.

Kontaktperson for eventuelle spørsmål:
Linda Jacobsen, tlf. 22 00 37 04, Helseavdelingen, e-post: [email protected]  
Ylva Risberg, tlf. 22 00 39 20, Helseavdelingen

Velkommen til samling! Ta gjerne med aktuelle brosjyrer fra egen arbeidsplass. Pausene skal benyttes til erfaringsutveksling innenfor et viktig tema!

Program
08.15 Registrering

08.30 Velkommen v/Johan Torper, turnusveileder leger, Fylkesmannen i Oslo og Akershus/bydelsoverlege, Bydel Stovner

08.40 Myter og dilemmaer v/Madhu Sharma, psykiatrisk sykepleier/lektor
Hvilke myter eksisterer i samfunnet om personer som har minoritetsbakgrunn?
Hvilke dilemmaer kan hjelperen oppleve i sin behandlingssituasjon?

09.00
m. pause ”Sammensatt smerte” v/Arild Aambø, spesialist i allmennmedisin, nestleder NAKMI
Hvordan forstå den sammensatte smerten pasienten presenterer. Hva består den av, hva influerer og hvordan kan man hjelpe pasienten til å mestre sin smerte?

10.45 Hvordan arbeide med ”sammensatt smerte” i bevegelsesgruppe v/Asbjørg Bø, psykomotorisk fysioterapeut, Kingosgate Rehabiliteringssenter, Bydel Sagene

11.15 Presentasjon av oppdatert oversikt ernærings- og fysisk aktivitetstiltak
i Oslo v/Gunnhild Aakervik, prosjektleder/pedagogisk ansvarlig MiA

11.45 Dialog, oppsummering og veien videre v/Madhu Sharma og Ylva Risberg

12.00 -13.00 Eksotisk lunsj (Husk, du må ha meldt ifra på forhånd!)