Hvordan står det til med Oslo?

Hvordan står det til med Oslo? Hvordan ser Oslo ut som oppvekst-, livs- og aldringsmiljø i 2009? Hva fremmer velferd, toleranse, deltakelse og utvikling? Er Oslo en by som inkluderer, på tvers av gamle og nye likheter og forskjeller? 

Dette er noen av spørsmålene når Kirkens Bymisjon torsdag 23.4 inviterer til et kort dagsseminar som belyser sosialpolitiske utfordringer i Oslo.  Fokus er deltakelse og politikk. Seminaret er åpent for alle interesserte, men retter seg særlig til sosial- og helsefagmiljøer, forvaltningsapparat, aktivister og politikere. 

Kirkens Bymisjon ønsker å medvirke til at folk som har kunnskap om den sosiale utviklingen i hovedstaden kan møtes for å utveksle erfaringer og synspunkter.

Dette er første seminar i det som kan bli en årlig hendelse på det sosialpolitiske feltet. 

I seminaret på torsdag bidrar samfunnsforskere, politikere, bymisjonsansatte og andre sosial- og velferdsaktører: 

  • Professor ved Høgskolen i Osl, Steinar Stjernø tar for seg fattigdommens dynamikk.
  • Statsviter og tidligere leder for ”Ungdomsfabrikken”, Alan Aguilar snakker om deltakelse blant ungdom med vekt på nye og uformelle strukturer.
  • Koordinator Elisabeth Sem Christensen deler erfaringer fra Groruddalssatsingen
  • Medieforsker Jakob Svensson foredrar om ”medborgerdeltakelse” i Helsingborg.
  • Ledere fra Kirkens Bymisjon, med generalsekretær Sturla Stålsett i spissen, kommer med inntrykk og erfaringer fra arbeidet tett på byens puls.
  • Byrådsleder Erling Lae deltar med innlegg om politikk for fellesskap. Det hele avsluttes i en dialog mellom byrådslederen og generalsekretær Sturla Stålsett.
  •   Seminaret holdes i Norsk Design- og Arkitektursenter, Hausmannsgate 16

    Se nedenfor for detaljer og presentasjon av deltakere.

    Se også www.bymisjon.no/osloseminaret 

    For mer informasjon, kontakt Fagutviklingsenheten i Stiftelsen Kirkens Bymisjon Oslo ved Per Kristian Hilden tlf: 93 67 77 75 og Arnhild Taksdal tlf: 90 51 46 35.     

    Dagsprogram: Hvordan står det til med Oslo?

    Seminar torsdag Torsdag 23. april kl. 11 – 15.

    Arr.:Kirkens Bymisjon 

    11.00: Velkommen og introduksjon

    11.10: Velferd og deltakelse: Kunnskap og erfaringer

    Steinar Stjernø: Fattigdommens dynamikk.
    Alan Aguilar: Ungdom, fellesskap og deltakelse: det usynlige engasjementet.
    Elisabeth Sem Christensen: Mobilisering for deltakelse i nærmiljø og storsamfunn: erfaringer fra Groruddalssatsingen 2007–2016. 

    12.15: Pause med enkel bevertning 

    12.45: Velferd og deltakelse: Utfordringer og eksempler fra Kirkens Bymisjon

    Kirkens Bymisjon er i kontakt med mennesker som enten trenger bistand eller opplever å bli ekskludert fra byens fellesskap. Hvordan er byens toleranse for mangfold og annerledeshet? Hvem ekskluderes fra deltagelse? Hva er byens sosialpolitiske utfordringer? Ledet av generalsekretær Sturla Stålsett. 

    13.30: Kaffe og te 

    13.45 : Politikk for deltakelse – virkemidler, perspektiver og målsetninger
    Jakob Svensson: Medborgardeltagande i välfärdssamhället – därför deltar kommun-
    innvånare i deltagardemokratiska projekt – erfarenheter från Helsingborg. Erling Lae: Politikk for fellesskap. Innlegg, deretter intervju og samtale med byrådslederen.
    Sturla J. Stålsett medvirker.   

    Bidragsytere ved seminaret ”Hvordan står det til med Oslo?” 

    Steinar Stjernø er professor ved Høgskolen i Oslo, Avdeling for samfunnsfag, med faglige interesser knyttet til komparativ velferdspolitikk, fattigdom, politisk ideologi og politisk idéhistorie. Stjernø deltar i forskningsprogrammet Gruppe for inkluderende velferd ved HiO, som bl.a. skal økekunnskapen om hva som fører til og hva som forhindrer fattigdom og sosial eksklusjon. 

    Alan Aguilar er master i statsvitenskap, var prosjektleder og frivillig for Agenda X, Antirasistisk senters ressurssenter for ungdom som lever i et samfunn med kulturelt mangfold, og initiativtager og første leder av Ungdomsfabrikken, en organisasjon startet av ungdom og for ungdom. Han har blant annet vært med på å utarbeide utstillingene Finn Ola Nordmann og What’s Your ID? 

    Elisabeth Sem Christensen er koordinator for Groruddalssatsingen i Bydel Alna. Bydelen er den 15. største “kommunen” i landet og har ca. 140 nasjonaliteter blant innbyggerne. Groruddalssatsingen 2007-2016 omfatter alt fra fysiske byutviklingstiltak til nærmiljøarbeid og levekårstiltak. Sem Christensen er utdannet sosiolog og journalist, og har lang erfaring fra mangfolds- og inkluderingsarbeid i direktorat og departement.

    Jakob Svensson er forsker ved Medie- og kommunikasjonsvitenskap ved Karlstads universitet, med forskningsinteresser knyttet til politisk kommunikasjon, medborgerskap og deltakerdemokrati. Svensson er opptatt av hvordan man forstår den politiske kontakten mellom politikere og befolkninger i våre bysamfunn, og har blant annet studert bruken av ”medborgerkomiteer” som virkemiddel i forsøk på å skape rom for dialoger mellom politikerer og innbyggere i Helsingborgs ulike bydeler.

    Erling Lae er byrådsleder (H) i Oslo, tidligere byråd for Eldre og bydelene og medlem av bystyret og byutviklingskomiteen, er utdannet cand. philol med historie hovedfag og har bl.a. vært politisk rådgiver i Forbruker og administrasjonsdepartementet, redaktør i Norsk Helse- og

    Sosialforbund, informasjonssjef i Norsk Hjelpepleierforbund og har arbeidet som journalist. Lae er nestleder i Høyre. 

    Fra Kirkens Bymisjon Oslo medvirker blant andre generalsekretær Sturla
    Stålsett