Saladindagene 2013: Arabisk vinter?

Egypt er et av flere land som går gjennom den smertefulle prosessen fra diktatur til demokrati. Et ekspertforum som nylig møttes i Oslo konkluderte med at Egypt, og andre land i samme situasjon må inkludere økonomiske rettigheter med de politiske endringene.
Foto: Flickr.com/James Buck
Eugene Rogan, PEN-prisvinner Samar Yazbek og Tahrir-aktivist Ibrahim El-Houdaiby kommer til Saladindagene, 4.-6. mars.
0Shares

Har den arabiske våren gått over i vinter? Det spørsmålet stiller Litteraturhuset til et knippe fremstående forfattere, tenkere og aktivister under årets utgave av Saladindagene 4.- 6. mars. Oxford-professor Eugene Rogan er kjent for det nye standardverket Araberne. Han møter to kvinner som kjemper for et fritt Syria: PEN-prisvinneren Samar Yazbek og demokratiforkjemper og tidligere nasjonalrådsmedlem Bassma Kodmani. Også den profilerte Tahrir-aktivisten Ibrahim El-Houdaiby kommer til Litteraturhuset sammen med blant andre Tariq Ali.

I Syria har borgekrigen rast, og på Tahrirplassen i Kairo har forbundsfellene fra 2011 begynt å slåss seg imellom. Er borgerkrigen i Syria en religionskrig? Vil islamistene overta Egypt? Hvordan vil araberne navigere mellom vestlige interesser og Golf-stasfinansiert islamisme i årene som kommer?

Eugene Rogan er en av vår tids fremste historikere og en autoritet på arabernes historie. Han er professor og leder Midt-Østensenteret ved Oxford University og er forfatteren bak flere bredt anlagte bøker, deriblant Araberne (2009). Rogan holder åpningsforedraget under årets Saladindager, om den syriske revolusjonens røtter. I løpet av uken deltar han også på et seminar med andre ledende Midt-Østenforskere, om status og framtidsutsikter for arberverdenen.

Mandag kveld møter også Rogan to sentrale syriske samfunnsdebattanter. Samar Yazbek er forfatter, og har i mange år vært en tydelig stemme i kampen for kvinners rettigheter i Syria. Hun tilhører den samme etniske minoriteten som president Bashar al-Assad, og ble derfor stemplet som forræder da hun talte regimet midt imot under revolusjonen i 2011. Yazbek ble tvunget i eksil, og nå er hun aktuell med boka A woman in the crossfire. Diaries of the Syrian revolution, som hun i 2012 mottok PEN-prisen International Writer of Courage for. Bassma Kodmani er tidligere medlem av det syriske nasjonalrådet, akademiker og en viktig pådriver for å styrke reformvennlige og demokratiske bevegelser i den arabiske verden gjennom forskningsnettverket Arab Reform Initiative. Mandag kveld samtaler Samar Yazbek og Bassma Kodmani om den syriske borgerkrigen, sett fra innsiden.

Historiker, forfatter og aktivist Tariq Ali returnerer til Saladindagene for å holde foredraget ”Det arabiske håpet”, der han oppsummerer situasjonen to år etter den arabiske våren. Ibrahim El-Houdaiby er barnebarnet til det Muslimske Brorskapets ledende ideolog, og var selv en talsperson for Brorskapet, som han nå har brutt ut av. El-Houdaiby var en av de sentrale aktivistene på Tahrir-plassen, og står selv med ett bein i den sekulære og ett i den islamske leiren. Onsdag holder han foredrag om Brorskapet, demokrati og religionens plass i den arabiske verden.

Årets Saladindager er de femte i rekken. Tidligere deltagere er blant andre Elias Khoury, Avi Shlaim, Jan Guillou og Mustafa Can. Saladindagene arrangeres av Litteraturhuset, med et program utviklet i samarbeid med initiativtakerne Thorvald Steen og Tariq Ali.

I 2010 var hovedsatsingen teaterstykket Ørkenstormer, skrevet av Steen og Ali på oppdrag for Litteraturhuset. Regien var ved Stein Winge og Bjørn Sundquist hadde hovedrollen som Saladin. Oppsetningen gikk for fulle hus og mottok to nominasjoner til den nasjonale teaterprisen Hedda, og vant prisen for beste birolle til Christian Skolmen. Stykket er seinere oppført i Istanbul og er planlagt oppsatt flere andre steder. Saladindagene 2013 er arrangert med støtte fra Norsk ressurssenter for fredsbygging (NOREF).

Se komplett program på www.litteraturhuset.no/saladin.