Empowering Youth-seminar

 
Foto: Julian Haler
Møt fotball-legenden Patrick Viera under årets Empowering Youth-seminar.

Vieira (bildet) er tidligere fotballspiller med et sterkt engasjement i ungdommen. Franskmannen, født 23 juni 1976 i Dakar, Senegal, grunnla sammen med den senegalesiske fiskeren Saer Seck og de to pensjonerte fotballproffene Bernard Lama og Jimmy Adjovi-Boco, instituttet Diamars i 2003.

Idéen var å bruke sin innflytelse som rollemodeller for å få afrikansk barn til å se verdien i utdanning. Vieira bidrar fortsatt til organisasjonen med økonomisk støtte, i tillegg til å være motivator. Stiftet i badebyen Saly, 80km fra hovedstaden Dakar, kombinerer Diambars fotball med skolegang. 

– Vårt mål er å bruke fotball som en pådriver for utdanning. Vi vet at bare 20 prosent av våre studenter vil bli profesjonelle fotballspillere. Vi ønsker å garantere at de som ikke gjør det kan fortsatt bli vinnere i livet, forklarer Jean-Marc Adjovi-Boco, direktør for Diambars Institute.

Vieira er en av Europas mest meritterte fotballspillere, med en verdensmestertittel i 1998. Han har spilt for mange europeiske klubber, og mest kjent for sin tid i Arsenal, der han vant tre Premier League-titler og fire FA Cup-titler.

Han spilte i italiensk fotball i 2005, både for Juventus og Inter. Han avsluttet sin karriere i England for Manchester City (2010-2011). Vieira jobber fortsatt for klubben som ansvarlig for klubbens talentutvikling, og samfunnsprogram, City i The Community.