RAW i rute

0Shares

Norsk, med opprinnelse fra Kapp Verde, Marco Mota da Veiga, er en musiker med sterke meninger og en stor grad av målbevissthet. Vokst opp på Blystadlia, før han senere flyttet til Lørenskog, og så til Oslo hvor han bor nå og gjennomfører det han kaller for sitt “musikalske kall”. Han har nå inngått et samarbeid med det uavhengige selskapet MISC, som gjennom sine kontakter skal lansere han i Statene.

Utrop fikk tak i RAW uker etter at han kom hjem fra USA og musikkvideoinnspilling av låten O.D´98, som han opprinnelig laget for ti år siden, mens han gikk på Lillestrøm videregående skole. “O.D`98” skal lanseres via hip-hop samlealbumet “Let me be heard”, som igjen skal bli markedsført til et nettverk på over 16 millioner mennesker i USA, blant annet via en promo-spot gjennom kanalen Colours TV. Samlealbumet vil da kunne nå 40 millioner lyttere på den andre siden av Atlanteren. I april ble O.D´98 lanseres via den populære nettradiosiden “Live365.com”, og i tillegg jobber da Veiga med et album og mixtape som skal lanseres i løpet av året.

Fra Blystadlia til USA, veien har vært lang og krokete. Noen spesielle tanker om dette?

– Som livet ellers har det gått opp og ned. Vært mye spenning, glede og sorg. Ting har ikke vært lett bestandig, så sålangt er det viktig å ha troen på meg selv og ikke gi opp. Å være i bransjen krever styrke og mot, gode forbilder som gir inspirasjon, og ikke minst kunne møte rett folk til rett tid.

Hva er konseptet RAW?

– RAW er meg. Jeg har funnet meg selv og min egen identitet. R´en står rettferdighet og W´ for warrior, altså kriger. Selv har jeg valgt musikken som mitt våpen, et våpen som skal formidle budskapet om respekt, kjærlighet og ta opp ulike samfunnsproblemer. Likevel synes jeg det også er viktig å ha en privat side av meg selv, siden jeg ikke kan være artisten RAW hele tiden!

Vil du så si at det du lager er samfunnspolitisk preget?

– Jeg vil heller si at det er tidløst. Låtene mine snakker om realiteter og ting som relevante og universelle. Hva jeg lager trenger ikke å få et merkelapp.

Hva tenker du om USA-lanseringen? Er det noe du vil bli skuffet over hvis det ikke skulle funke?

– Nei, siden jeg har vært såpass heldig og blitt plukket ut av flere tusen artister til å være med på samleskiven. Frem til nå har jeg ikke følt meg noe annet enn heldig, ydmyk og velsignet. Selv om musikken er evig så er det sånt at ting i bransjen kommer frem og tilbake. Jeg er veldig klar over at det kan mye skje, men også lite i løpet av den nærmeste tiden.

 I den nyeste versjon av O.D´98 har du hatt et studiosamarbeid med Idol-vinneren fra Marokko, Mona Roukachi. Hvordan gikk dette?

– Å jobbe med henne var helt fantastisk. Jeg ble helt forelsket i stemmen og imponert over hennes innstilling. Rett og slett en jente med en herlig arbeidsmoral. Til sommeren og høsten har jeg invitert henne igjen, hvor planen er å opptre sammen i Askimfestivalen.

“Let me be heard” virker som et sterkt uttrykk. Hva slags budskap ligger her?

Et budskap som passer midt i blinken for meg, for jeg som artisten RAW vil jo bli hørt. Her handler det om å få energi og om responsen til folk. Som jeg sa nettopp har jeg vært heldig frem til, også når det gjelder å få flere ulike medieaktører i Norge til å høre på hva RAW har å si.

Helt til slutt. Nå har du vært i USA og fått et visst innpass “over there”. Vil du fortsette å jobbe sammen med MISC?

– For meg er dette en fantastisk mulighet. Selskapet har et stort nettverk og gjør mye grovarbeid for sine håndplukkede artister, så jeg får i fortsettelsen jobbe like hardt som før, holde kontakt og vise fortsatt samme vilje til å være like “raw” som ellers, konkluderer han.