Forteller flyktningenes historie

0Shares

Utstillingen ”Where am I going” på Interkulturelt Museum (IKM) handler om diaspora, eller problemene med å reise til andre land og kontinenter, og årsakene til at mennesker flytter. Olous intensjon er ikke å løse problemene deres, men å la betrakterne tenke over alle disse forferdelige situasjonene.

Oluo bor og arbeider i Oslo og Ghana, og kommer opprinnelig fra Kelepke, Togo. I det siste har han vært opptatt med et prosjekt i Sandane, nær Stryn i Sogn og Fjordane, hvor han åpnet en utstilling lørdag 22. mai. Tidligere har han hatt soloutstillinger, workshops og gruppeutstillinger i flere land i Afrika og Europa.

– Et av utstillingsrommene er fylt opp av føtter som symboliserer mennesket, hvor venner og familie har vært modeller. Den trange plassen mellom dem gir ideen om hvordan mennesker er stappet inn i biler, busser, hus, etc. De reiser for å finne et bedre liv et annet sted. Bildet forteller om en mengde mennesker i stort antall. Plassen de opptar og stedet de forlater er svært begrenset, uten at det er hele poenget, sier Olou.

Protesterer mot Irakkrigen  
Olou har lenge engasjert seg mot krigen i Irak, og hadde en kritisk utstilling i Egypt allerede i 2003. Senere gjennomførte han sitt første filmprosjekt på Kunsthøgskolen i Oslo, også det om Irak. I videoinstallasjonen, som også vises på IKM, har Olou latt seg fascinere av historien til en irakisk kollega som flyktet til Norge. Da installasjonen ble laget hadde kunstnerkollegaen allerede vært mange år i Norge, men manglet fremdeles oppholdstillatelse.

– Han er her som flyktning og har ikke en gang midlertidig oppholdstillatelse, bare arbeidstillatelse. Han var på flukt for å finne et bedre liv, men endte opp i noe som ligner et fengsel. Han er ureturnerbar flyktning og kan ikke forlate Norge, sier Olou.

Mlijøengasjert
Også andre samfunnsproblemer engasjerer Olou. I 2002 var han med på å danne en kunstner-workshop i Ghana, kalt ”Art in Aktion”.

– Vi var opptatt av miljøbeskyttelse og begynte å arbeide med plastposer som brukes til salg av vann. Disse kastes etter bruk og er et stort miljøproblem, sier han.

Utstillingen “Where am I going” er et samarbeidsprosjekt mellom Interkulturelt Museum og ”Kunst på arbeids- plassen”. Åpningen var 22. mai, og utstillingen varer frem til 22. juni.