Høyaktuelle filmer ved Oslo Filmfestival

0Shares

Årets filmfestival i Oslo som finner sted 15.-25. november preges av filmer som mer eller mindre direkte skildrer dagens konfliktområde. Dette gjelder noen av de asiatisk filmene, som for eksempel den koreanske filmen «Joint Security Area». Men spesielt gjelder det Mohsen Makmalbafs «Kandahar», som er en politisk og poetisk sterk skildring av livet i Afghanistan under Taliban-regimet.

Nafas (navnet betyr: Å puste), er en ung kvinnelig journalist, født i Afghanistan, men opvokst i Canada. Hun har tre dager på seg til å finne sin landmineskadde søster som truer med å ta livet av seg på grunn av det strenge Taliban-regimet. Underveis møter hun mennesker og en varme som kommer i bakgrunnen under den pågående nyhetsdekningen av krigen i landet. Filmen settes opp på norske kinoer senere i høst.

En annen høyaktuell film er dokumentarfilmen «Massoud The Afghan», som bygger på intervjuer med den tidligere lederen for Nordalliansen, Ahmad Shah Massoud, som ble drept bare dager før terrorangrepet mot USA. Filmen bygger på møter gjennom 20 år med den karismatiske lederen, men hovedmaterialet er fra intervjuer som ble gjort i 1997.

En iransk dokumentarfilm med tittel «SOS Teheran» faller inn under samme kategori, med uvanlige filmopptak fra steder og situasjoner som man umiddelbart ikke forbinder med det iranske samfunnet.

For mer informasjon: Oslo Filmfestival