Rett til å velge

Author Recent Posts Leder Latest posts by Leder (see all) Kulturminister etterlater ingen minnesmerker - 10.06.2009 Tamilene er klare for demokrati - 11.05.2009 Derfor har Norge et ansvar - 05.05.2009 Kriminaliteten i Stovner i Oslo er kraftig redusert etter at politiet satte i gang med et prosjekt som innebar tettere kontakt med borettslag. En nylig […]

Kriminaliteten i Stovner i Oslo er kraftig redusert etter at politiet satte i gang med et prosjekt som innebar tettere kontakt med borettslag.

En nylig publisert rapport fra Human Rights Service (HRS) viser at over 80 % av de i 2. generasjon som giftet seg, hentet ektefelle fra samme landbakgrunn i 2004. Av 100 ekteskap blant guttene, var kun ett med norsk jente. Av 91 ekteskap blant jentene, var kun ett med norsk gutt, i følge rapporten. Organisasjonen mener at en person som henter ektefelle fra opprinnelseslandet ikke er integrert.

Tvang er uakseptabelt. I enkelte patriarkalske kulturer er mannen eller familiefaren overhodet i familien, og har derfor siste ordet, også ved valg av ektefelle til barna. Tvangsekteskap er en av konsekvensene blant flere. Å bekjempe tvangsekteskap innebærer derfor en lang prosess der normer og uformelle regler må endres for å få mest mulig like muligheter for kvinner og menn, også i hjemlandet. Det er viktig å sette fokus på problemet med jevne mellomrom, og det gjør HRS. Men ingen ønsker unyanserte tall eller feilaktig sammenheng mellom tall.

At et flertall av minoritetsungdom ønsker å gifte seg med en fra samme etniske bakgrunn er ikke overraskende. I en undersøkelse foretatt av Utrop blant medlemmene på det flerkulturelle kontaktforumet Ishq.no, uttrykker de fleste unge ønske om å gifte seg med en fra samme opprinnelsesland. Men det som er bekymringsverdig er at de henter en fra hjemlandet, og færre finner en partner som har samme etnisk bakgrunn i Norge.

Utrop har etablert et nettforum der ungdom kan komme i kontakt med hverandre. Flere har funnet seg ektefelle gjennom forumet. Ungdom mangler møteplasser i Norge. Det er tabu å snakke med motsatte kjønn i moske, familiesammenkomster eller på offentlige steder. De unge er redd for å få på seg rykte, og dette er en av grunnene til den kraftige økningen av ungdom som bruker nett for å komme i kontakt med hverandre.

Det er ingen som ønsker omvendt tvang. Det er indirekte omvendt tvang når minoritetsungdom blir forventet å finne norske ektefeller. Retten til å velge selv må stå i fokuset uansett hvem unge ønsker å gifte seg med, og ha like mulighet til gjenforening. Forebyggende tiltak for én må ikke være belastning for en annen. Forbud kan være et av tiltakene for å forebygge tvangsekteskap, men ikke det eneste. Straff som virkemiddel er FrPs linje, ikke en likestillingslinje. Om straffen for vinningskriminalitet hadde vært satt høyere i den hensikt å forebygge kriminalitet, er det ikke sikkert at nedgangen hadde vært så stor i Stovner slik vi leser i denne utgaven av Utrop. Det var andre faktorer som førte til nedgang.