Ytterpunktenes retorikk

Author Recent Posts Debatt Latest posts by Debatt (see all) På bortebane - 02.11.2006 Afghanere i Norge - 02.11.2006 Redsel blant afghanerne må ta slutt - 19.10.2006 SOS Rasisme reagerer sterkt på de påstandene som settes frem i Utrop 2/2005. Vi reagerer sterkt på at vi blir utsatt for en slik form for skittkasting uten […]
Debatt
Latest posts by Debatt (see all)

SOS Rasisme reagerer sterkt på de påstandene som settes frem i Utrop 2/2005.

Vi reagerer sterkt på at vi blir utsatt for en slik form for skittkasting uten at vi blir kontaktet og får anledning til å komme med tilsvar i samme artikkel, en slik rett til samtidig tilsvar er en del av regelverket til Pressens Faglige Utvalg (PFU). Vi har klaga artikkelen inn for PFU. Artikkelen i Utrop baserer seg mer eller mindre på en rein avskrift av en artikkel som sto i Dagens Næringsliv(DN). Å drive med avskrift og henvisninger til andre aviser frikjenner ikke Utrop fra sitt sjølstendige journalistiske ansvar. Artikkelen ble saklig imøtegått av meg i en helsides innlegg få dager etterpå i DN, det er underlig at avskriften av artikkelen i DN ikke også omfatter avskrift av min artikkel. Siden avisa ikke tar seg bryet med å vise god presseskikk så får jeg hjelpe til, jeg gjør oppmerksom på at dette tilsvaret er fra meg og ikke fra SOS Rasisme som organisasjon. Grunnen til dette er at den skitten som kastes i siste Utrop omhandler forhold som også ligger utenfor det som det er naturlig for SOS Rasisme å ha noen mening om.

1. Kontroll fra LNU
Det blir i artikkelen fremstilt som spesielt av SOS Rasisme ble trukket ut til kontroll, enhver som har noe fartstid i ulike systemer veit at dette skjer med jevne mellomrom og at retten til å be om ytterligere opplysninger er regulert i alle støttetilsagn.

2. Rogalandsforskning
Rogalandsforskning gjennomførte for noen måneder siden en undersøkelse av 8 forskjellige organisasjoner som arbeider i forhold til flyktninger/asylsøkere/rasisme og integrering. Organisasjonene ble vurdert, alle fikk sine pass påskrevet, både de svake og sterke siden ble analysert. Om SOS Rasisme skrev Rogalandsforskning blant annet følgende:
SOS Rasisme er en demokratisk medlemsorganisasjon bygget opp rundt en ideologisk og aksjonsretta kamp mot alle former for rasisme. Den har to satsningsområder. For det første driver den en betydelig aktivitet i form av virksomhet i lokallagene, aksjoner og arrangementer i lokalmiljøene. For det andre har den vektlagt organisasjonsbygging og har oppnådd en imponerende vekst i antall lokale lag og medlemmer. Personer med innvandrerbakgrunn er med i organisasjonen, både i egne lag og i lokallag med blandning av etnisk norske og minoriteter. Organisasjonen har demonstrert at det i vår tid er fullt mulig å bygge opp en livskraftig tradisjonell grasrotbevegelse. Integrering av innvandrere og lokale engasjement i innvandrerspørsmål inngår som viktige elementer i organisasjonens virksomhet.
De som er interessert i helheten kan lese hele rapporten her:
http://www.rf.no/internet/student.nsf/wvPublNr/2005-061!opendocument&frame=senter

3. Radiostasjonen Tellus
Denne radiostasjonen er en del av Antirasistisk Senter(ARS). Forholdet mellom ARS og SOS Rasisme har vært anspent siden SOS Rasisme brøyt ut fra ARS i 1993, det er altså ikke noe uavhengig eller nøytralt vitne som kommer med påstander om SOS Rasisme.
De påstår at det er stille rundt SOS Rasisme. Det er godt mulig at det på ARS blir snakka lite om SOS Rasisme, men det er heller ikke der vi satser mest på å bli omtalt.
Vi bygger mange og aktive lokallag rundt om i Norge, det er vårt hovedsatsningsområde. Vi viser betydelig igjen også i media, blant de antirasistiske organisasjonene er vi nå i førstedivisjon i mediaoppmerksomhet, det fikk vi for få dager siden bekreftet gjennom en undersøkelse gjennomført av Yankelovich-Norge – http://www.yankelovich.no/d4WCTwtjU0W.12.idium.
Folk kan jo gå inn på Google eller start.no/nyheter og søke på SOS Rasisme
og se sjøl.

4. Søke økonomisk støtte
Det blir i artikkelen satt frem påstander om at vi søker økonomisk støtte til verveaksjoner, dette er ikke korrekt. Vi verver alltid medlemmer til SOS Rasisme, men dette søker vi ikke om økonomisk støtte til.

5. Khalid Salimi som grunnlegger og tellemester
Khalid Salimi er ikke SOS Rasismes grunnlegger, hvis noen skal reknes som grunnlegger av SOS Rasisme er det dagens finansminister, Kristin Halvorsen. Khalid Salimi hadde ingen tillitsverv i SOS Rasisme etter landsmøtet i 1991, at han ikke husker hvor lenge han var talsmann for SOS Rasisme sier vel mest om hvor lite vekt han la arbeidet for SOS Rasisme de siste årene.

6. Det er lenge siden det!
For den som har skrevet denne skittkastingsartikkelen i Utrop, Karin Flatø, er tydelig 70- og 80-tallet veldig, veldig lenge siden. Her roter hun også sammen avskriften fra DN. Det er helt korrekt at det på slutten av 70-tallet fantes en organisasjon som het Foreningen mot rasisme og at denne ikke var en del av Khalid Salimis nettverk. Problemet er at det ikke finnes noen naturlige bånd mellom de motsigelsene som var på slutten av 70-tallet mellom denne organisasjonen og Khalid Salimis organisering. Jeg var aldri medlem eller aktiv i Foreningen mot rasisme. Jeg kjenner den derfor dårlig, men så langt jeg veit eksisterte den på 80-tallet med et eneste lokallag og det var i Drammen.
Jeg har hele mitt liv bodd i Haugesund og ble ikke aktiv i det eksisterende lokallaget av SOS Rasisme før i begynnelsen av 1989. Det å knytte min virksomhet i Haugesund helt på slutten av 80-tallet til motsigelser i Oslo 10 år tidligere er bare tull, det blir som et råutkast til et X-files manus, et av de som ble forkasta alle andre plasser enn i DN og i Utrop.

7. Utdeling av materiale
Inger Aguilar blir sitert på at AKP skulle ha delt ut sitt eget materiale på SOS Rasisme konferanser. Det er ikke det som hun blir sitert på i DN, enten er det dårlig avskrift eller så har Karin Flatø innhenta tilleggsopplysninger. Sant er det uansett ikke, den eneste som har drevet med egne markeringer på SOS Rasismes konferanser og som ikke har respektert vedtektene til SOS Rasisme på dette punktet er Internasjonale Sosialister(IS), dette førte i 1995 til at to personer fra IS ble ekskludert fra organisasjonen.

8. Skitten affære
Kjell Børge Øgård(KBØ) blir sitert på at overtagelsen av SOS Rasisme i 1993 var en skitten affære. Han ble nesten enstemmig i landsstyret i 1996 ekskludert av SOS Rasisme samtidig som han var leder. Etter dette hadde jeg trodd at han ville holde seg til ingen kommentar når det gjaldt SOS Rasisme. Det ville for han være klokt å trekke et glemselens slør over hans handlinger i SOS Rasisme.

9. Hvem som medlem hvor eller ikke
I SOS Rasisme velger vi folk til ledelser med bakgrunn i hvilke organisasjoner de er med i, vi velger folk ut fra hvilken innsats de gjør i SOS Rasisme. Vår regionsansvarlig for Nord-Norge heter ikke Terje. Når en skal drive med avskrift fra andre aviser er det lurt å holde seg med medarbeidere som kjenner til denne edle delen av journalistikken, slik at de i alle fall er i stand til å skrive rett av.
Denne regionsansvarlige er forresten en av de eldste aktive i organisasjonen. Han har vært aktivist i SOS Rasisme siden han var med å starte Brumunddal SOS Rasisme i 1991. Han har altså vært aktivist i SOS Rasisme i 15 år, dvs. mer enn dobbelt så lenge som Khalid Salimi.