Idol fremmer integrering

Author Recent Posts Leder Latest posts by Leder (see all) Kulturminister etterlater ingen minnesmerker - 10.06.2009 Tamilene er klare for demokrati - 11.05.2009 Derfor har Norge et ansvar - 05.05.2009 I dagens flerkulturelle Norge er integrering et kapittel for seg selv. Oftest er det fokus på innvandrernes integrering og deres tilpasning til det norske samfunnet. […]

I dagens flerkulturelle Norge er integrering et kapittel for seg selv. Oftest er det fokus på innvandrernes integrering og deres tilpasning til det norske samfunnet. For noen har integreringsprosjektet vært sukssessfullt, for andre igjen heller svært mislykket. Det vil si, ut fra nordmenns ståsted. Likevel er det kanskje ikke snakk om å lykkes eller ikke lykkes. Myndighetenes rolle, og hvordan de fremmer, og ikke minst definerer integrering, har stor betydning. Integrering har ikke bare en side, men to. Innvandrerne skal ikke bli mest mulig lik nordmenn. Vi skal alle lære å leve sammen, og det er det som er essensen av integrering. Det betyr ikke tilpasning til andre, men respekt for andre.

I så måte er de nye reality programmene, som Idol og Dansefeber, som har infisert TV de siste årene, en unik arena for integrering. Her er det talent, og ikke etnisitet, som er av betydning. Minoritetene i Norge har deltatt aktivt i disse programmene, og TV kan her ha en stor rolle når det gjelder å synliggjøre minoriteter. Fokuset ligger som sagt på talent. Seerne vurderer hvorvidt du kan danse eller synge. Hvilket opprinnelsesland man har spiller ingen rolle. På den måten kan kanskje disse programmene være med på å forme holdningen til majoritetsbefolkningen, og formidle det faktum at vi alle er mer like enn vi er ulike.

Når det gjelder den “motsatte” integreringen, så er det flere eksempler på at nordmenn også tar etter innvandreres vaner og kulturelle trekk. Et eksempel er hilseritualer. I Oslo øst har innvandrerungdommenes hilsevaner spredt seg til de norske ungdommene. Det samme kan sies om drikkemønster. På østsiden drikker etniske norske ungdommer mindre alkohol, enn i Oslo vest. Dette kan nok ha noe med at det er flere innvandrerungom i øst enn i vest, og at de drikker mye mindre enn norske ungdommer.

Eksemplene ovenfor viser tydelig integreringens to sider. En positiv effekt av programmer som Idol og Dansefeber er at ungdommer med ulik kulturell bakgrunn utvikler vennskap på tvers av kulturelle og etniske skillelinjer. Resultatet er forhåpentligvis utbredt respekt for andre mennesker og andre kulturer.