Mer egoisme for bedre miljø

-Skriv en spalte om økologi, klimakrise og miljø, sa sjefen, og jeg kjente lammelsen sige på. Ånden var nok mer enn villig, det er heller kjødets skrøpelighet som gjør jordens forestående kollaps til et uhåndterlig tema.
Tonje Brustuen
Latest posts by Tonje Brustuen (see all)

Uansett, deadline er deadline. Jeg benket meg foran laptopen i håp om å bli overmannet av automatskrift. Åndene var ikke med meg, og etter en time lyste skjermen fortsatt hvitt. Nedslått tuslet jeg ut i stua der samboer skrev på masteroppgave ved institutt for miljø- og utviklingsstudier. Kanskje hadde han noe på hjertet.

-Hva er de største miljøutfordringene vi har i dag, spurte jeg med viktig journalist-stemme.

Han sendte meg et blikk som om jeg virkelig var journalist. En dum en. -Mener du for menneskets eksistens, sa han. –Eller for bakteriene?
Jeg omformulerte: -Hvorfor skal vi bry oss? -Nesj, sa han, -Det er vel ingen stor grunn til å bry seg, naturen går sine egne veier. I den store sammenheng er vi små. Det er ingen katastrofe om menneskeheten dør ut, naturen lever videre, vår livsform går bare over i en annen.

Det var neppe nihilisme sjefen ønsket seg da han ba om miljøspalte, tenkte jeg, så som en god arbeider prøvde jeg en gang til: -Hvorfor gidder du da å utdanne deg?

-Selv om det er lite man kan gjøre, trenger man jo ikke bare sette seg ned, sa han, og fortsatte: -Dèt er jo en handling i seg selv. Folk ser på nyhetene og tror det er faenskap overalt, at kloden er i ubalanse. Vi tror at vi må isolere oss fra faenskapen, lage vår egen lykke med materielle ting. Så doper vi oss ned med forbruk.

-Vi kan prate om klimakvoter, resirkulering og biobrensel, men det blir bare å pirke på overflaten så lenge vi ikke endrer mentalitet. Miljøproblemene handler ikke om enkelttiltak, men om vårt bilde av verden og vår rolle i den. Den mest grunnleggende utfordringen vi har i dag, er ignoranse. Vi tror at roten til miljøproblemene er egoisme. Saken er at vi er ikke egoistiske nok. Ekte egoister skiter ikke i eget reir, ekte egoister sager ikke over greina de sitter på, ekte egoister utrydder ikke sin egen livsform.

Så vet vi dèt. Svaret på miljøutfordringene er økt kunnskap, bevissthet og mer egoisme. Da er det bare å sette i gang, eller?