Vil bygge egen øy for flerkultur

Jarl Solberg i Nordic Black Theatre vil gjøre senter for minoritetskultur av den nye øya i Bjørvika og kalle den ”Snelda” etter den begravde øya under Oslo.
Odd Fridtjov Bjerga
Latest posts by Odd Fridtjov Bjerga (see all)

Øya Snelda er nevnt én gang i kong Sverres saga hvor et bondeopprør er i ferd med å møte kong Sverres hær på fjordisen. Krig ble det aldri, og øya Snelda har med tid og stund blitt begravd for å gjøre plass til Oslo. I dag ligger Snelda under Oslo S og er glemt av de fleste. Men ikke av noen ildsjeler innenfor flerkulturell kunst.
Noen hundre meter sør for hvor Snelda lå er i dag en ny øy i indre Oslofjord et faktum. Reguleringsplanen for Bjørvika forteller at ”på grunn av senketunnelen for E18 må deler av Bjørvikautstikkeren graves opp. På utsiden vil det ligge igjen to deler av utstikkerne som øyer”. Den største av disse har i dag en størrelse på 3 700 kvadratmeter og skal være det moderne Oslos Snelda, om Solberg får det som han vil.
Sneldaprosjektet er nå et andelslag av åtte partnere innenfor kunst, alle med minoritetsbakgrunn og verdensperspektiv: Dancing Youth, Dida, Floorknights, Forente Minoriteter, Global Oslo Music, Horisont, Nordic Black Theatre og Ungdomsfabrikken. Disse har som mål å etablere seg på øya og servere byen nye impulser. Får de det som de vil, vil Operahuset være nærmeste nabo.
– Vi har mange bidragsytere og de politiske uttalelsene har vært tverrpolitisk positive, men først må vi kjøpe øya, sier administrativ leder i Nordic Black Theatre, Jarl Solberg til Utrop.

”Snelda på taket”
Utrop møter prosjektlederen på teaterbåten MS Innvik som tilhører Nordic Black Theatre og ligger til kai i Bjørvika. Vi drikker en kopp kaffe, mens vårsola renner inn skipsvinduene i kafeen. Utenfor, på andre siden av den fjordarmen, ligger den skinnende Operaen, og, litt lenger ut, Snelda.
– Vi ønsker oss bruksretten til øya og gjøre den til et sentrum for mangfoldskultur og på den måten synliggjøre oss og si: ”her er vi”. Jeg tror ikke det norske folk er negative til mangfoldskultur, men de trenger å oppleve mye mer av de uttrykkene vi presenterer. Nå i mangfoldsåret gjør vi et stunt dels for å vise oss fram og dels en gledesytring for å ønske Den Norske Opera velkommen.
”Stuntet” var en tolv dager lang feiring med de kulturuttrykkene som Sneldapartnerne planlegger at kulturøya skal by på: teaterforestillinger, gateteater, konserter, danseshow og fest. Torsdag 17. april ble konserten Atlas Orientalsk holdt for fullsatt sal i MS Innvik og salver av applaus hilste magedanseren Madam Quadam. Hovedstykket i feiringen, ”Snelda på taket”, var et gratisarrangement og en utendørs extravaganza søndag 20. april, vel en uke etter åpningen av Operaen. Trommer ledsaget vandringen på Operataket, hvor Sneldapartnerne på sin måte fikk hilse Operaen velkommen.

Gigantsatsning på flerkultur
Kulturprosjektet Snelda har solide dimensjoner. Den foreløpige kostnadsrammen er på 152 millioner kroner, men det skremmer ikke prosjektlederen.
– Og så kommer selve kjøpet av øya, sier Solberg og gliser.
    – Hva koster en øy i midt i beste operastrøk?
– Det er vanskelig å si, kan bli mange, mange millioner. Det viktigste for oss er å realisere prosjektet slik at vi har råd til å være der selv. Snelda må bygges stein for stein, og vi har flere trinn i prosjektet som kan ses på som enklere løsninger. Men ingenting blir gjort uten departement og kommune med på laget. Den viktigste utfordringen vår er nå å få bruksretten til øya. Det er der vi står nå. Får vi kjøpt øya er det et stort løft i utviklingen. Men den politiske jobben er lang og uforutsigbar, så her trenger vi nok hjelp fra flere bidragsytere – noen som virkelig vil kjempe for å se dette realisert.
    – Er Mangfoldsåret bare en politisk gimmick?
– Nei, økonomisk har vi opplevd et stort løft både i fjor og i år. Trond Giske har gjort mye, men han kunne gjort langt mer, sier Solberg som ønsker seg mer å rutte med fra statsråden.
I høst vedtok regjeringen og statsråd Giske å øke bevilgningene til Nordic Black Theatre med 800 000 kr. Også en rekke andre kulturelle tiltak fikk økt sine tildelinger i anledning mangfoldsåret.

– Ikke ekskluderende
– Hvorfor bygge et nytt kulturbygg når det finnes kulturhus over hele Oslo?
– Vi trenger et sted å være. Det fine med partnerne i Sneldaprosjektet er at de er utrolig produktive og viser enorm innsatsvilje. Flere ganger har alle inntektene vært brukt på leie av scene, mens deltakerne har jobbet gratis. Men med produktiviteten og innsatsviljen og ikke minst teaterskolen [Nordic Black Express, journ.anm.] vil vi som en voksende del av Oslos kulturliv trenge et sted å være. Snelda skal være til både produksjon og presentasjon av kunstuttrykk.
– Er Snelda bare for innvandrere?
– Nei, det ligger overhodet ikke noe ekskluderende i dette. Det er mangfold som er greia, og selv om det betyr at kunstnere med innvandrerbakgrunn er målgruppen, vil det ikke si at nordmenn ikke er velkomne.
Øya har per i dag ikke noe offisielt navn, men eies av HAV Eiendom som er et datterselskap av Oslo Havn KF. Ifølge Eva Hagen, daglig leder i Hav Eiendom, er det mange andre aktører som har vist interesse for området og øya.
– Jeg kan ikke gå inn på konkret hvem som har vist interesse for øya, men det behøver ikke bli noe problem for Sneldaprosjektet. Akkurat nå er det fire forskjellige arkitektprosjekter for omgivelsene til Operaen som skal evalueres frem til 22. mai, sier Hagen til Utrop. – Disse går mest på volum- og formmessig planlegging. Reguleringsplanen for Bjørvika har åpnet for både boliger og allmennyttige formål som kultur.

Fakta om Snelda

-Snelda var en øy i Oslofjorden som ble begravd under byutviklingen. I dag ligger den under Oslo S.

-På grunn av senketunnelen for nye E18 har Oslofjorden fått to nye øyer av den ytterste delen på Bjørvikautstikkeren.

-Sneldaprosjektet er en samling frie kunstnergrupper med flerkulturell bakgrunn som ønsker å etablere seg på den største av øyene. De ønsker også å kalle den Snelda.

-Prislappen på Snelda kan komme opp i 152 millioner kroner og første byggetrinn kan være ferdigstilt allerede i 2010.

Ønsker stordugnad for Snelda

– Vi må sikre øya til kulturformål. Det sier SV-politiker Knut Even Lindsjørn i bystyret i Oslo til Utrop

Av Odd Fridtjov Bjerga

I bystyremøtet i Oslo i desember i fjor ble Sneldaprosjektet fremmet av SV, men forslaget om å la byrådet følge saken videre og gå i dialog med initiativtakerne, skattemyndigheter og Oslo Havn ble nedstemt. I tillegg til SV var det bare Ap og RV som stemte for.
Ifølge Lindsjørn fikk de ikke flertall i bystyret fordi Venstre, som også var positive til prosjektet, måtte stryke posten i interne budsjettforhandlinger. Lindsjørn har derimot ikke gitt opp det personlige engasjementet for Snelda. Han ønsker å bidra til at Bjørvika blir et konglomerat av kulturliv.
– Saken står nå på det at vi må sikre tomta til kulturfondet, som er til denne type formål. Det har ikke vært fremdrift i prosjektet på en stund. Problemet er at øya ikke er kommunens eiendom, men eies av HAV Eiendom, datterselskapet til Oslo Havn. Men Snelda er et veldig spennende prosjekt av alternative kulturuttrykk av og med minoritetsungdom. Det er jo nettopp et slikt Oslo vi vil ha.
På spørsmål fra Utrop svarer Torbjørn Furulund, politisk rådgiver i Oslo Høyres bystyregruppe, at Høyre ikke har stengt døra til Snelda for godt og kan tenke seg et møte med Sneldapartnerne.
– Høyre stemte imot forslaget fra SV om Sneldaprosjektet i Bjørvika. Begrunnelsen for dette var at man på det tidspunktet ønsket mer informasjon om prosjektet før man konkluderte i saken. Høyre har således ikke tatt endelig stilling til saken per dags dato og er åpne for mer informasjon om prosjektet, eventuelt et møte med aktørene.