Skeiv verden: Setter spørsmålstegn ved UDIs opplysninger

UDI kritiseres for uttalelser

To homofile irakiske asylsøkere har fått avslag fra UDI og skal etter planen sendes ut sto det å lese på nrk.no i oktober i år. Flere talsmenn og organisasjoner kommer nå med skarp kritikk av UDIs ordvalg og menneskesyn i begrunnelsen for avslaget til homofile på flukt.
Isabell Sterling
Latest posts by Isabell Sterling (see all)

Ifølge en rapport fra Human Rights Watch (HRW) har flere hundre homofile menn blitt drept i Irak hittil i år. Rapporten beskriver særdeles grove overgrep mot homofile i Irak. Helsepersonell forteller blant annet om menn som får limt sammen endetarmen og deretter blir tvunget til å drikke avføringsmiddel.

UDI sier at de følger situasjonen i Irak nøye og er kjent med rapporten.

– Saker vi får til behandling blir grundig vurdert og alle får en individuell behandling. De som risikerer forfølgelse og overgrep blir ikke sendt tilbake til Irak, sier Hanne Jemdal, avdelingsdirektør for asylsaker i UDI til NRK.

– Du kan ikke velge å slutte å være homofil, sier prosjektleder Magne Richardsen. Skeiv Verden begynner for alvor å bli lagt merke til. De skapte store overskrifter da enkelte medlemmer i gruppa deltok i årets homoparade på Karl Johan iført burka.

Den begrensning man må tåle i den sosiale utfoldelsen, anses ikke som forfølgelse.

UDI om homofile i Irak

Hun understreker samtidig at å få oppholdstillatelse i Norge kun fordi man ikke kan leve ut sin homofile legning i hjemlandet, ikke kan tas for gitt.

Reaksjoner fra flere hold

Jemdal sa til NRK at homofile og heterofile må innrette seg etter de sosiokulturelle forhold i det landet de kommer fra. Det er særlig denne uttalelsen som har vakt sterke reaksjoner fra ulike hold.

– Dette utsagnet er skremmende. Jeg reagerer særlig sterkt på at det er de homofile selv som får skylden for at de forfølges. På 1930-tallet fikk jødene skylden for at de ble forfulgt i naziregimet – “Som vi vet, liker ikke jøder å jobbe,” kan man lese i et av avslagene fra den norske stat, sier Trond Thorbjørnsen, leder i SOS rasisme.

Eirik Roen, styreleder i Skeiv verden sier at slike uttalelser som Hanne Jemdal kommer med, avspeiler holdninger som hører hjemme på 1950-tallet her i Norge.

– Jeg får lyst til å spørre rett ut, hva i all verden er det UDI holder på med? Man kan ikke velge bort det å være homofil. I tillegg setter vi spørsmålstegn ved informasjonen UDI  bygger på. De vil ikke røpe kildene sine. Avdelingsdirektøren hevder at UDI ønsker å bygge på sine egne opplysninger i denne saken istedenfor å legge til grunn rapporten fra Human Right Watch (HRW), som er anerkjent av FN. Det får meg til å lure jeg på hva de vet som HRW ikke vet?

Tvangsekteskap

I 2008 fikk Skeiv verden økonomisk støtte fra Inkluderings -og Mangfoldsdirektoratet (IMDi) for å bekjempe tvangsekteskap blant homofile innvandrere.

– Det er svært få som er åpent homofile. Familien krever heterofilt ekteskap, det er obligatorisk. For et homofilt menneske blir derfor ethvert ekteskap i realiteten et tvangsekteskap, sier Magne Richardsen, prosjektleder i Skeiv verden.

På spørsmål om denne saken svarer kommunikasjonsrådgiver Kari Anne Kvarving i UDI som følger:

– I vurderingen av asylsøknaden ser UDI på om søkeren vil opptre i henhold til de sosiokulturelle rammene som eksisterer i Irak. UDI mener at søkeren til en viss grad må innordne seg de sosiokulturelle rammene som eksisterer i Irak.        
Hvorvidt søkeren gjør det, vil være avhengig av i hvilken utstrekning søkeren tidligere har levd ut sin seksuelle legning i hjemlandet, hvordan søkeren har levd under oppholdet i Norge, og hvordan søkeren ser for seg at han vil leve ved en retur til Irak.

Direktoratet legger ikke til grunn at homofile søkere ved retur skal ha anledning til å leve ut sin legning i samme grad som i Norge. På den annen side legger direktoratet ikke til grunn at homofile, mot sine ønsker, må leve i ekstrem hemmeligholdelse om sin legning for å unngå alvorlige overgrep. Den begrensning man må tåle i den sosiale utfoldelsen, anses ikke som forfølgelse.

Arbeids- og inkluderingsdepartementet ønsker ikke å uttale seg om direktør Hanne Jemdals utspill.