Kritiserer etiopisk returavtale

Gir ut bok om norsk asyl politikk: Rune Berglund Steen.
Foto: Finn Ståle Felberg
Author Recent Posts Zara Melyan Latest posts by Zara Melyan (see all) Illustratør med blikk for det norske - 21.04.2012 – Må tørre å kritisere foreldrene - 19.03.2012 – Sakkyndige må få lov til å gjøre jobben sin - 21.02.2012   Flere asylsøkerorganisasjoner reagerer på Norges returavtale med Etiopia. Etiopiere kan søke om frivillig retur […]

 

Flere asylsøkerorganisasjoner reagerer på Norges returavtale med Etiopia. Etiopiere kan søke om frivillig retur med pengestøtte frem til 15. mars. Deretter risikerer de tvangsretur.

– I dette tilfellet har man inngått en returavtale med et diktatur primært for å sende tilbake dissidenter som har flyktet fra det samme diktaturet. Det er snakk om et illegitimt regime som begår omfattende menneskerettsovergrep mot egen befolkning, sier Rune Berglund Steen (bildet). Han er kommunikasjonsansvarlig ved Antirasistisk Senter.

Indisk onkel får foreldrerett

Indiske Anurup og Saqarika Bhattacharya, som ble fratatt sine to barn av barnevernet, får en alternativ løsning som lar barna vokse opp i India. Onkelen til de to barna får foreldreretten og må komme til Norge for å bli kjent med dem. Organisasjonen Human Rights Alert-Norway anmelder samtidig barnevernsjefen i Stavanger for å ha fratatt paret barna deres, skriver Stavanger Aftenblad. Ifølge paret er det kulturforskjeller som førte til at barna ble fratatt foreldrene.

Utlendingsnemda splitter familien

Familien, bestående av Abdul Djabar Bahadori, Maria Gazul og datter Yalda (9), blir splittet etter endelig avslag om asyl. Familien, som i dag bor i Tromsø, kom til Norge fra Danmark i 2005. Nå vil Utlendingsnemda sende foreldrene til hvert sitt hjemland. Yalda skal bli med moren Maria til Moldova, mens faren, Abdul Djabar, må reise til Afghanistan alene.

– Jeg er også ordfører for henne, sier ordfører Jens Johan Hjort til NRK. – Jeg vil derfor se nærmere på saken.

Asylsøker utvist fra Norge etter overgrep

En mann i Kongsvinger som er siktet for overgrep mot seks mindreårige gutter blir utvist fra landet. For mannen, som også er asylsøker, er utvisningen permanent, melder Glåmdalen.

– Utlendingsnemndas vedtak kan ikke påankes, og det betyr at han aldri kan komme tilbake til Norge, sier politiadvokat Wigdis Hjalmarsen ved Kongsvinger politistasjon.