Hiphop gir Afrika en stemme

 
Foto: plan.no
En av Afrikas mest populære, frittalende og kritiske hiphop-artister, Azagaia fra Mosambik, besøker Oslo 31. januar - 3. februar 
0Shares
– Denne går ut til alle dere afrikanske ledere som lovte oss et bedre Afrika: Dere er ikke frigjørere! Dere er bare lykkejegere! Kapitalister, sosialister eller kommunister – dere er ingen av delene! Dere er bare lykkejegere, synger den populære mosambikiske hiphopartisten Azagaia i sin hit, ”Lykkejegere”. 

Azagaia (bildet) er en av mange afrikanske hiphopere som bruker musikken sin som politisk redskap, og som vinner stort gehør i den store og voksende ungdomsgenerasjonen i Afrika. Artisten lager uredde og kompromissløse tekster som tar opp kritiske spørsmål knyttet til den politiske og økonomiske eliten. Kritikken er ofte rettet mot regjeringen, den utbredte korrupsjonen og de stadig økende forskjellene mellom rike og fattige. 

Hiphop sprer budskap

Fellesrådet for Afrika presenterer noe de omtaler som en av de mest populære, frittalende og kritiske hiphop-musikerne i Afrika. Torsdag 2. februar, klokken 18.30 arrangeres det både seminar og konsert på Parkteateret i Oslo. 
Hip hop har blitt en svært populær uttrykksform blant de mange unge i storbyene i Afrika. Den yngre generasjon er bevisst på demokrati og bruker hip hop til å snakke om samfunnsaktuelle temaer. Musikken er en kanal for unge til å få ut frustrasjon og sinne over manglende jobbmuligheter og økte økonomiske forskjeller.Flere afrikanske ledere føler seg truet til å sensurere denne typen kulturuttrykk.

Seminar om å uttrykke seg

Seminaret tar siste på å gi et nytt og spennende innblikk i en afrikansk virkelighet som sjelden kommer frem i en norsk kontekst. 

Hip hop som politisk virkemiddel i det urbane Afrika og hiphopens rolle i politisk opprør er temaet for kvelden. Etter seminaret vil Azagaia holde konsert. Det blir også gjesteopptreden av Sarah Ramin Osmundsen, norgesmester i slam-poesi.