Lik rett for kvinner

Samtidig som debatten om modernisering av islam foregår, avsa Oslo tingrett dom i saken der en forsker var tiltalt for konemishandling.

Forskeren som jobber ved Høyskolen i Oslo ble dømt til fengsel i to år og tre måneder ”for å ha truet, tvunget, begrenset bevegelsesfriheten til, øvet vold mot eller på annen måte ha krenket, eller grovt eller gjentatt ha mishandlet sin tidligere eller nåværende ektefelle, eller noen i sin husstand eller noen i sin omsorg,” heter det i følge dommen. Legen som undersøkte den unge jenta (18) som ble mishandlet betegnet mishandlingen som den mest groveste hun hadde vært bort i. Mannen hadde bundet henne med en koffertrem rundt anklene og heiste henne etter beina opp i en takbjelke, og der hang hun i flere timer.

Det dreier seg ikke om impulshandlinger, men om planlagte og systematiske overgrep, i følge dommen. ”Ved en anledning utsatte tiltalte ”avstraffelsen” til etter at han hadde sett ferdig nyhetene på fjernsyn. Andre ganger ventet han til han antok at datteren hadde sovnet. Til dels har tiltalte bevisst valgt metoder som han visste vanskelig kunne etterspores, slik som slag under fotsålene,” heter det videre. I skjerpende retning la retten vekt på at den tiltalte er en ressurssterk og vel integrert mann som gjennom flere måneder har mishandlet sin kone.

Kadra Yusuf var blant ti prisvinnere da Likestillings – og diskrimineringsombud startet sin to måneder lange ”Bevisstturne” og delte ut Equalitasprisen. I følge ombudet ble prisen delt til modige, frittalende, sterke og tydelige personer. Det å være tydelig i likestillingsdebatten er en viktig egenskap. Vi kan ikke tolerer et samfunn der jenter behandles ulikt. Mishandling av kvinner er uakseptabelt uansett etnisk bakgrunn, religion eller kultur.

Vi har en regjering som er opptatt av å forbedre forholdene for kvinner generelt og kvinner med minoritetsbakgrunn spesielt. Barne – og likestillingsminister Karita Bekkemellem var den som støttet Kadra Yusuf, og fordømte uttalelsene fra representant for i Central Jamaat-e-Ahl-E Sunnat. Men hvilke tiltak kan settes i gang for å oppnå bedre likestilling? Da Saera Khan stilte det samme spørsmålet på stortinget, viste Bekkemellem til hvor viktig det var med tilknytning til arbeidslivet. Ingen nye tiltak ble nevnt.