Jakten på homofile innvandrere

Med jevne mellomrom blir Utrop kontaktet av journalister som ønsker å få tak i en homofil innvandrer.

De foretrekker en homofil muslim, men enda bedre er det hvis det er en lesbisk muslim. Det er ikke lenge siden Erling Lae oppfordret homofile muslimer til å stå fram. Men det er forskjell på å stå fram for familien og å stå fram i media.

Denne utgaven av Utrop handler om homofile med innvandrerbakgrunn. Underveis i arbeidet med utgaven kom vi i kontakt med overraskende mange homofile med innvandrerbakgrunn som er åpne. Men det å være åpen for familie og venner er noe annet enn å stå fram i media. Og det er også forskjell på å være talspersoner for homofile, eller å bli kjent for sin homofile legning, og å være åpen for sine nærmeste. Tidligere finansminister Per Kristian Foss og advokat Erling Staff er to eksempler på offentlige personer som er kjent først og fremst for sine profesjonelle karrierer – legningen deres er også kjent, men mye mindre viktig.

Også ungdomsbladet Lixom har brakt fram intervjuer med personer med innvandrerbakgrunn som også er homofile uten at deres homofile legning var hovedtema. Disse ønsker å bli kjent for sine evner innen musikk, dans osv, og ikke som først og fremst homofil. Det å brette fram privatlivet i media er det få som vil, uavhengig av religion og etniske bakgrunn.

Homofile med innvandrerbakgrunn er dobbeltdiskriminert. Diskriminert på grunn av sin etniske bakgrunn og legning. Men også utsatt for rasisme både fra det homofile miljøet som er en del av majoritetssamfunnet, og sine egne miljøer. Det homofile miljøet er ikke fritt for rasisme, til tross for at også dette miljøet er en minoritet i samfunnet. Da tidligere redaktør i Utrop Majoran Vivekananthan påpekte dette, skapte det sterke reaksjoner. Det ble ikke lettere da Landsforeningen for lesbiske og homofile (LLH) arrangerte fakkeltog mot vold fra innvandrermiljøer, etter at noen unge gutter med innvandrerbakgrunn hadde banket en homofil mann. Men demonstrasjonen underslo det faktum at de fleste som står for slik vold er hvite nordmenn. Det viser tall fra NOVA.

Forskning viser dessuten at homofile innvandrere har dårligere livskvalitet, høyere selvmordsrate og hyppigere forekomst av psykiske problemer enn heterofile. Og det blir ikke lettere når personer som representerer Islamsk Råd Norge (IRN) ikke klart og tydelig kan ta avstand fra dødsstraff. I følge Koranen er homofili synd, slik er det for shia og sunni-muslimer. Men det må ikke uten videre aksepteres at homofili sees på som synd i islam, kristendom eller jødedom, da bør heller disse tekstene tolkes på nytt. De lærde må tilpasse noe av Koranens budskap til samtiden, slik muslimsk praksis åpner for. Menighetene i Norge må ta initiativ til dette arbeidet.

Barne- og likestillingsminister Manuela Ramin-Osmundsen har en helt konkret oppgave foran seg. Likestilling for alle. Likestilling på tross av religion, etnisk bakgrunn, legning og ulike grader av funksjonsdyktighet. Det er ikke bare Frp som følger Osmundsen med argusøyne, også minoritetsmiljøer følger med på hennes trekk.