Drar dit det ryker

BRENNHET MAT OG HUMOR: Komiker Yousef Hadaoui liker grillmat nesten like godt som han liker å tulle med brennhete temaer.
Foto: Anna A. Oftedal
Utrops nye matspaltist, Yousef Hadaoui, innrømmer at han egentlig er for pysete til å teste ny mat.

Intet gleder Svart Humor-kongen av Grønland mer enn røyk fra en bakgate.

– Da vet jeg at det er grillmat på gang, smatter Hadaoui fornøyd, og legger til:

– Alt som legges på grillen av kjøtt og kylling er en fest. Bare gi meg en hamburger, så er jeg fornøyd. Det er derfor det er bra for meg å være matspaltist. Nå får jeg prøvd flere smaker. Utfordret meg litt. Så dette blir en reise for meg.

Ifølge Hadaoui er “kortreist” mat best.

– Jeg foretrekker take away.

Berberen fra Bøler

Mye tyder på at Hadaoui ikke er helt i mål som en dreven matspaltist. Av fisk spiser han kun makrell i tomat. På boks.

– Den må være finhakket. Jeg tåler ikke å se skallet.

– Skallet? Mener du skinnet? 

– Ja, beklager, jeg mener skinnet.

I barndommen måtte moren hans gjemme grønnsakene under sausen.

– Når familien var på reise ved kysten i Marokko, satt familien på fiskerestaurant mens jeg satt alene med kebab på den andre siden av gata.

Foruten grillmat og gatekjøkkenmat, er han begeistret for det italienske kjøkken.

– Jeg liker pasta, spesielt med tomatsaus.

Hadaoui kaller seg berberen fra Bøler og mener hjemstedet byr på landets beste pizza.

Bobos Pizza er egentlig et høl i veggen og du må lete for å finne det. Men stedet tiltrekker seg folk fra hele landet, så der går det unna.

Tusionær – matspesial

I 2013 startet Hadaoui den populære spørrekonkurransen: Vil du bli tusionær? , som etter å ha fått høye seertall på Youtube, ble plukket opp av NRK.

GOD STEMNING: Selv om noen blir litt lurt av Tusionær-spørsmålene er det god stemning. Foto: Skjermdump/NRK

I spørrekonkurransen stiller han lure spørsmål til utvalgte ofre på gata. Nå skal han få smake sin egen medisin. På Utrops kjøkken skal han være deltaker, og ikke vert. Klarer han å svare riktig, kan han fortsatt ta med seg en spisepartner i neste matspalte. Taper han, må han spise alene.

Hva betyr sommelier? Er det A, en person som somler? B, en person som sier “yeah”? C, en vinkelner? Eller D, en vinsmaker?

Hadaoui puster lettet ut.

– Det betyr vinkelner.

– Gratulerer. Det er riktig svar. Hvem vil du helst invitere på middag?

– Det må bli kongen, men siden han har helseproblemer blir det kanskje litt vanskelig. Så da får jeg si arvtakeren.

Middag med kronprinsen og humor med somaliere

Å spise middag med Konprins Haakon Magnus har han gjort før.  Som en del av NRKs Festen etter fasten spiste Hadaoui iftar, måltidet som bryter fasten, med kronprinsparet. I tospann med medprogramleder Rima Iraki, hadde de invitert hver sin foresatt. Hadaoui tok med seg faren.

– Det var stas for fattern at kronprinsparet tok med seg pizzaen hans hjem til barna. De er bra folk, så å ta en kebab på hjørnet på Grønland med krompen, gjør jeg gjerne.

Han vil derimot ikke spille tusionær med kronprinsen. Der har han andre favoritter.

– Somaliere er de beste deltakerne. De er åpne, fulle av selvironi og tar en spøk.

Og Grønland har erobret hjertet hans for lenge siden.

– Jeg har gjort karriere på Grønland. Tusionær funker best på fantastiske Grønland, og jeg har prøvd mange forskjellige steder i byen for å si det sånn.

Grand entré

Hadaoui har lyktes som komiker og programleder i langt mer glamorøse omgivelser også. I 2010 debuterte han som stuntreporter for Bård Tufte Johansen og Harald i Storbynatt .

I en av de første sketsjene til dette programmet, utga han seg for å være programleder i TV-kanalen Al Arabiya, og inviterte feministene Martine Aurdal og Brita Møystad Engseth til å snakke om feminisme på Grand Hotel. Samtidig som de snakker om kvinners rett til å bestemme over egen kropp, lurer han dem til å ta på seg hijab. I ettertid er sketsjen kalt en tidløs klassiker.

Nylig ble komikerne Johansen og Hadaoui gjenforent på skjermen. Da Johan Golden ble syk, ble Hadaoui kalt inn som vikar på Nytt på Nytt.

– Bård er en mentor for meg. Det var veldig hyggelig å jobbe sammen igjen.

Johansen var også en støtte for Hadaoui under det famøse “ulvestuntet” på Dagsnytt 18.

– Dagsnytt 18 er et hellig tempel. Politikere kan gjerne komme dit og lyve, det er greit, men å tulle på Dagsnytt 18, det går visst ikke.

Men Hadaoui er fortsatt velkommen til å underholde andre steder. Romjula ble brukt til å pugge navn til Idrettsgallaen som han ledet sammen med Carina Olset. Der fikk han også vist frem danseferdighetene sine.

– Jeg hadde ikke øvd, tok det spontant. Det er det som er så bra med å være komiker: Ler folk, så har du lyktes.

Ifølge danseløven er det bare å hoppe i det.

“YOUSEFS 4D”: Hadaoui byr på mer enn Tusionær i Svart Humor. Her er han og makkeren Jeton Toni Jajovski i sketsjen “Yousefs 4D”. Foto: Skjermdump/NRK

Hinderløype

Pandemi, kanselleringer og tilværelse som frilanser. Livet som humorist har blitt litt vanskeligere, synes Hadaoui. Han oppdaget tidlig at det ikke var mulig å tulle med kjæledyr og doping i Norge. Der går grensen.

– Skal man fortsatt være en likandes fyr i underholdningsbransjen holder man seg unna hunder og skiløpere. Jeg prøver ikke å drite ut noen, men som komiker vil jeg gjerne fortelle noe om samfunnet.

Hadaoui er svært kritisk til at aktører sletter klipp og sketsjer som ikke har tålt tidens tann.

– Vi kan ikke slette alt vi ikke liker. Da mister vi historien vår. La oss beholde det som et tidsminne, så vet vi hva vi tolererte for ti år siden og som vi ikke tåler nå.

Sparker i alle retninger

Han forteller at flere kolleger er mer nervøse og redde for å bli “tatt”. Å bli satt i bås er usunt for komikere hevder han.

– Som komiker må man utforske og tøye strikken. Komikere prøver bare å gjenspeile samfunnet. Jeg vil gjerne gi folk en aha-opplevelse og jeg elsker å finne noe som er litt følsomt. Det som kjennetegner humoren min i dag er at jeg sparker i alle retninger.

Motgang inspirerer humoristen. Han trøster seg med at når en dør lukkes, så åpner det seg en annen. Under koronaen var han takknemlig for at han bor i Norge. Da FHI spurte om han kunne lage en video, trengte han ingen betenkningstid.

– Det var fint å bidra. Det verste ungdom hører er ikke-gjør-ditt, ikke-gjør-datt. Her er reglene. Så jeg tenkte at det var fint å få frem budskapet om at vi ikke skulle dele røyk og flasker som kidsa kanskje ikke hadde tenkt på.

– Jeg lærte meg tidlig å ta igjen.

En annen ungdom som har engasjert Hadaoui, er Mustafa Hasan som i flere år har måttet  kjempe for sin rett til å bo i Norge.

– Hvis de sender ham til Jordan, så flytter jeg tilbake til Marokko, sa han til Se og Hør.

Komikeren reagerte fordi han husker godt hvordan det var å bli bedt om å dra fra Norge, landet han er vokst opp i.

– Det tok meg tilbake til tiden på Bøler.

På nittitallet var nynazist-gjengen Boot Boys beryktet på Bøler. Det var tagging av hakekors, marsjering i gatene og fyll og spetakkel rundt kjøpesenteret. Den unge Hadaoui var vant med å bli bedt om å dra tilbake der han kommer fra.

– Jeg lærte meg tidlig å ta igjen. Ikke gå i offerrolle. Om noen slang med leppa, tok jeg igjen. Folk stopper å si stygge ting når de ser at du ikke tar deg nær av det.

To av medlemmene i Boot Boys ble dømt for drapet på Benjamin Hermansen i 2001. En av dem, Joe Erling Jahr, var en gammel klassekamerat og nabo av Hadaoui. Da han fikk høre hva den tidligere klassekameraten hadde gjort, var han i sjokk.

I rosa dress på 17. mai

Til tross for røffe tilstander i drabantbyen i barndommen, fokuserte Hadaoui på noe langt mer koselig da han skrev sin første selvbiografiske bok Pappa elsker Fleksnes. Forfatteren kaller det en gladhistorie.

– Pappa kom til Norge på 17. mai. I rosa dress sto han sjokkert på Karl Johan og skjønte ingenting. Han trodde det var sånn i Norge hver dag og tenkte at han kunne bli med på festen neste dag.

Tre dager senere, etter å ha kommet seg over skuffelsen den 18. mai, var Hadaoui senior i jobb. Marokkaneren lærte seg norsk ved å lese Donald Pocket. Førti år senere lærer innvandrere seg norsk ved å se på Hadaoui boltre seg i Svart Humors favorittsekvens Vil du bli tusionær? Men det er som kjent vanskelig å bli misjonær i eget land.

– For pappa er det bare Fleksnes og Mot i brøstet som betyr noe.