Istanbul-fødte Leylek kom til Norge for snart tre år siden. Jobbmarkedet i hjemlandet er ikke på sitt gunstigste, og da var det naturlig å se etter internasjonale muligheter. Nå jobber han som analytiker for en energisalgsavdeling i Thomson Reuters.
Til Utrop sier han trives best med jobber hvor han kan bruke sin kompetanse fra ulike felt.
– Jobben min her på dette kontoret handler om tall, mens forfatterskapet handler om språk. Kundebehandling og god produktbeskrivelse krever ikke bare kunnskap, men også innlevelsesevne. Skriving og journalistikk er en god salgsstrategi, mener han.
Jeg fikk høre at Norge var det sikreste alternativet hvis jeg ville jobbe i utlandet.
Finanskrise ga Norgesreise
Leylek har fra før av bodd i Italia, og skulle egentlig til Australia for å jobbe innenfor IT.
– Siden jeg snart var ferdig utdannet, så jeg etter muligheter for nok et utenlandsopphold. Men så kom finanskrisen. Jeg fikk høre at Norge var det sikreste alternativet hvis jeg ville jobbe i utlandet. Her handler ikke bare alt om lønn og produktivitet, men om arbeidsforhold og livskvalitet. For meg er det også viktig.
Så mangfoldet først i Norge
Ifølge Leylek er det et større langt mere kulturelt mangfold i Oslo og Norge enn i hjemlandet.
– Jeg trodde aldri jeg skulle så mange indere og afrikanere i mitt liv, sier han med et lurt smil.
Han er bestemt på at mangfoldet også har inspirert ham som forfatter. Fiksjonsromanen Cydonia, som han utgir i løpet av sommeren i Norge, tar han utgangspunkt i hovedpersoner fra svært ulike kulturer. I februar ble Cydonia utgitt i Tyrkia, og så langt har 10 000 eksemplarer blitt solgt.
– Historien om de tre hovedpersonene tar utgangspunkt i ulike realiteter, men flettes sammen etterhvert. Vi møter blant annet en mann med libanesisk bakgrunn som jobber som vekter, den tidligere skihopperen Stian og en gruppe amerikanske romforskere. Resultatet er forviklinger og mysterier som ikke viser seg lette å løse.
Virkelighets- og miljøtro
For den tyrkiske deltidsforfatteren har formålet med Cydonia vært å notere ned situasjoner basert på virkelige hendelser som grunnlag for fiksjonen. Samtidig er han også opptatt av at fiksjonen henger sammen med hans sterke miljøengasjement.
– Jeg er svært opptatt av miljøet. Ser du på forsiden av Cydonia preges den av et stort tre. Hvis boka i fremtiden bringer inn stor gevinst, skal deler av den gis til veldedige organisasjoner som jobber i miljøspørsmål, påpeker han.
– Har du en ideologi eller politisk tanke bak boka?
– Først og fremst handler dette om hvor viktig det er å ta vare på planeten vår, selv om jeg vet at det ligger veldig mye politikk i miljøvern. 50 prosent av dette føler jeg helt klart som en plikt og et kall om gjøre verden til et bedre sted for alle.
Norskplaner
Leylek håper å skrive flere bøker. Og kanskje en på norsk.
– Akkurat nå ser det ut som om det er den største utfordringen. Når man jobber i et internasjonalt nettverk med 30 nasjoner representert, og til og med mine norske kolleger snakker engelsk, så er det ikke så mye tid og ressurser til å lære seg språket. Inntil videre får jeg klare meg med tekstingen på TV, sier han med et smil.
Navn: Sercan Leylek
Alder: 25
Opprinnelig fra: Tyrkia
Positive sider: vennskapelig, kreativ, har en åpen innstilling overfor forandringer og utfordringer
Negative sider: kan bli blind i higen etter å oppnå ting, kort lunte, litt smålat på å lære seg norsk
Hvem ville du invitert til middag? Tre ulike mennesker som ville utfylt hverandre: en som kan fortelle gode historier, en som kan være en god lytter og en til som kan lage god mat