Norsk-kurder vant proffkamp i MMA

Mohamed Zarey får inn en heel lock-submission på Ahouzi Kouame.
Foto: BRAVE CF
Den norsk-kurdiske MMA-utøveren Mohamad Zarey (26) imponerte da han vant debutkampen mot franske Ahouzi Kouame. Han har trent MMA og bodd i Norge i kun fire år.

Kampen, som ble holdt 1. august, var den første profesjonelle kampen til både Zarey og Kouame. Zarey — som kalles «den kurdiske gorillaen» — vant kampen innen to minutter på en såkalt «heel lock-submission». Det vil si at man vrir ankelen til motstanderen ved press på hælen. En slik submission fører til smerte hos motstanderen og – i verste fall – skade på leddband i kneet om man ikke gir seg tidsnok.

— Seieren var en veldig stor greie for meg. Det var en helt ubeskrivelig følelse av glede, med tanke på at jeg ikke hadde gått profesjonelle kamper tidligere, sier Mohamed Zarey.

Ifølge reglementet til MMA må man gi seg, eller «tappe ut» som det heter, når man havner i en submission, som er en måte å avgjøre en MMA-kamp.

— Jeg har stor tro på meg selv og har et konkret mål. Jeg må bare jobbe hardere og smartere for å oppnå det, fortsetter Zarey.

Den ferske MMA-proffen kommer fra den østkurdiske byen Sanandaj i Iran. Han kom til Norge som politisk flyktning og begynte å trene MMA først etter at han kom til landet.

Mohammed Zarey med det kurdiske flagget etter seieren.
Foto : BRAVE CF

Sikter mot ny kamp
MMA står for «Mixed Martial Arts» og er, som navnet antyder, en blanding av flere ulike kampsporter, men med et særegent regelsett. Kampene foregår både stående med slag og spark, og liggende gjennom kast og bryting. Kampsporter man ofte ser teknikker fra i MMA er blant annet boksing, muay thai, judo og brasiliansk jiu-jitsu.

— Jeg brenner for idrett. Allerede nå forbereder jeg meg til neste kamp og håper å få ny sjanse til å vise meg frem, sier Zarey.

Kampen hans mot Ahouzi Kouame ble arrangert av kampsportorganisasjonen BRAVE Combat Federation, som var i Sverige og Stockholm for første gang med deres turnering «BRAVE CF 37». Organisasjonen, som er basert i Bahrain, er den største av sitt slag i Midtøsten og kan sammenlignes med amerikanske UFC.

Bruce Lee som forbilde
Zarey har bodd i Norge i kun fire år, to år i Trondheim og resten i Oslo. Han forteller at han blir sponset av norske Valhalla sport, men håper på å få flere sponsorer med tiden. Da han levde i Øst-Kurdistan trente han mye bryting og kung fu.

— Da jeg var barn så jeg mye på Bruce Lee-filmer, spesielt en film som heter «enter the dragon». Jeg så den så mye som tre ganger dagen. Jeg ble aldri lei! En dag før kampen satt jeg på filmen igjen og fikk mye motivasjon, smiler Zarey, som forteller videre at Bruce Lee er forbildet hans.

Opprinnelig publisert hos Radikalportal. Republisert med tillatelse.