Fremmes som eksempel på vellykket integrering

Tarek Kafrouni er igang med firmaet Effect Malerservice. Her er han på oppdrag i en bolig på Hamar Vest.
Foto: Jo E. Brenden
– Jeg har havnet på det beste stedet i det beste landet, sier den syriske maleren Tarek Kafrouni.
611Shares

I løpet av en periode på under fem år har han ordnet seg førerkort, fagbrev og jobber. Så sent som i august etablerte han sitt eget malerfirma, ifølge Hamar Dagblad.

Tarek har jobbet som kokk på en båt som reiste mellom Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater. Han har også jobbet og bodd i Hellas. Etterhvert fikk han rådet om å dra videre. Til Tyskland.

– Det ble ikke Tyskland. Jeg reiste gjennom sju land, fortsatte gjennom Danmark og Sverige og endte opp i Norge. Det ble Norge fordi jeg hadde jobbet med en venn i Hellas som i forveien hadde flyttet til Bergen. Han ga meg rådet: «Kom til Norge. Det er beste stedet å være», sier han til avisen.

Fikk tillit fra start

Tarek ankom Norge oktober 2015.På den første dagen i Oslo bestemte seg at han skulle lære seg språket.

– Jeg oppsøkte noen mennesker som kunne norsk og arabisk, og gikk i gang med å lære fra første dag. Fordi jeg visste at språket er døråpneren til alt. Og man mister raskt følelsen av at alt rundt en selv er fremmed.

Trak flyttet videre til Stange gjennom et introduksjonsprogram. I det nye hjemstedet fikk han tillit fra første stund.

– Vi fant ut at han hadde veldig mye erfaring som maler. Dermed hjalp vi han med å få praksisplass på Løten Malerverksted. Etter to måneder fikk vi telefon fra lederen på Løten: «Han Tarek er så flink at han vil jeg ansette». Jeg svarte: «Jammen, han er jo ikke ferdig på skolen ennå». Svaret i andre enden var: «Nei, det gjør ingenting. Han ansetter vi», sier avdelingsleder ved Storhamar videregående skole, Tove Spikkerud, til avisen.