Gambiske kvinner på skogsturer i Groruddalen

Oslos varaordfører Kamzy Gunaratnam (foran) kan ikke få fullrost initiativet fra kvinnegruppa i Nnah Adda Kafo. – Disse damene er gode rollemodeller, sier hun.
Foto: Johnny Sefanu
Da koronaen stengte Norge, bestemte en gjeng damer med bakgrunn fra Gambia seg for å møtes ute i Groruddalen.

Ut på tur, aldri sur, lyder et norsk munnhell. Glade, gambiske turgåere er helt enige. 

– Det å gå på tur er bra, både for helsa og for det mentale. Vi snakker, motiverer hverandre og har det gøy sammen ute, sier Isatou Danso til Groruddalen.no. 

Nnah Adda Kafo

Bak initiativet står kvinnegruppa i den frivillige organisasjonen Nnah Adda Kafo. Organisasjonen har som mål å fremme inkludering i det norske samfunnet. Et annet mål er å fremme både barns og kvinners rettigheter med tanke på samfunnsdeltakelse, likestilling og demokrati. Organisasjonen har en kvinnegruppe, barne- og ungdomsgruppe og en mannegruppe.

Norsk-gambisk samværsform

Danso forteller at de startet opp turgruppa for å vise damene at de har et nettverk og noen å snakke med.

– Mange var ensomme og innestengte i hjemmene så da tenkte vi at vi kunne kombinere den gambiske og norske måten å være sammen på.

Det viste seg å være en suksess. Nå går damene tur hver dag.

Fra venstre: Tida Ceesay, Fatou Kanagi, Mama Sanneh, Moni Barrow, Aji Sinyan, Isatou Danso, Anna Saidykhan og Ya Ceesay.
Foto : Johnny Sefanu

Heier på opplegget

På lørdag markerte gruppa Verdensdagen for psykisk helse en uke på forskudd. Da tok de med seg venner og familie på tur til Liastua. Kamzy Gunaratnam, varaordfører i Oslo, ble invitert med ut i skogen. Hun hadde ikke anledning til å gå tur på grunn av familieforpliktelser.

– Men jeg møtte opp for å heie på det flotte opplegget og prate med dem, sier hun til Utrop: – Turer i marka er bra av flere årsaker. Én ting er at å komme seg ut i naturen fremmer psykisk og fysisk helse. En annen positiv ting er at kvinnene går foran som gode rollemodeller ved å ta et slikt initiativ. Dessuten – det første steget til å bli en del av det store norske fellesskapet, handler om å komme seg ut av døra. Disse damene bidrar til at flere kvinner går ut. Dette baner veien til alle typer fellesskap, sier hun.

Fortsetter om vinteren

For mange av damene har det å gå på tur vært en helt ny opplevelse. Selv om turene har vært lange og tunge, har Isatou og resten av damene fått smaken på friluftslivet. Planen er å fortsette med daglige turer selv når temperaturen faller, skriver Groruddalen.no. 

For, som det også sies i Norge : Det finnes ikke dårlig vær, bare dårlige klær!