– For å lykkes i denne tøffe bransjen så må man være standhaftig, kunne tåle en trøkk og være en “people’s person”. Folk må kjøpe deg før de bestemmer seg å kjøpe produktet. Lykkes man, så er salg verdens beste jobb. Og tilsvarende verdens verste hvis man ikke lykkes. Er man sjenert og ukomfortabel med å snakke med folk, bør man heller finne seg noe annet å gjøre, sier familiefaren med pakistansk bakgrunn uten å blunke.
Gondal vet meget godt hva han prater om. Flere års jobb innenfor musikkbransjen har lært ham kunsten å jobbe selvstendig og effektivt. Som selger med ansvar for Gule Sider og Eniro klarer Gondal et årlig salgsbudsjett på seks millioner kroner. Noe som betyr at han omsetter nesten for fire ganger det han er budsjettert til å gjøre.
Vi skapte et brorskap av brune nordmenn, på tvers av landbakgrunn og religion.
– Jeg tjente godt som produsent, og jobbet blant annet med folk som Tommy T, Madcon og Dina (sistnevnte er dancestjernen som for en del år tilbake tok hele Norge med storm med sin hit Bli hos meg). Så falt inntektene på grunn av musikknedlasting på nett, og jeg trengte en ekstrainntekt som kunne sikre familien min et godt liv, forklarer han.
Forhandlet rett om lønn
Slik fant norsk-pakistaneren veien inn i salgsyrket for fem år siden. I typisk Gondalsk stil begynte han straks å forhandle om lønnsbetingelsene.
– Startlønn på 150 000 var jeg ikke interessert i, så jeg avslo et par tilbud jeg fikk underveis. Så viste det seg senere at han som først hadde prøvd å kontakte meg, tipset et annet selskap som solgte via Gule Sider og ulike andre bedriftskataloger. Jeg slo til, siden jeg selv hadde brukt disse tjenestene, og visste jeg kunne selge.
Lykkelig ungdom med hip hop
Gondal vokste opp på Skjetten utenfor Oslo med to heltidsarbeidende foreldre som innprentet i ham verdien av ærlig, hardt arbeid. Som ung gutt ble han interessert i hip-hop i en tid dette var et helt nytt fenomen i Norge.
– På 80-tallet var rap og hip-hop klart dominert av folk med utenlandsk bakgrunn, og det tok sin tid før hvite nordmenn kom med. På en måte var dette gøy, fordi vi skapte et brorskap av brune nordmenn, på tvers av landbakgrunn og religion. Endelig hadde vi noe vi kunne kalle vår eget. Vi hadde latinere, pakistanere, afrikanere og iranere med oss, så på en måte var hip-hopen i Norge et av de første musikkmiljøene som fokuserte på mangfoldet.
Hjemme hos en kompis en gang på midten av 80-tallet fikk han leke seg litt med plateutstyret. Scratchingen hans skulle bli inngangsporten til en lang DJ-karriére.
– Kompisen min likte hvordan jeg scratchet, og jeg bestemte for å leke meg frem og prøve ut nye ting.
I 1991 var Gondal blitt så god til å scratche at han vant NM i mixing på Chateau Neuf. Han gjentok også triumfen året etter.
– For meg var dette stort. Å få scratche foran flere hundre tilskuere var verdens beste følelse der og da, innrømmer han.
Atmosfæren fremfor festingen
Som hus-DJ på Stravinsky er Gondal sistemann til å komme inn i lokalet, og førstemann til å forlate det når kveldens jobb er unnagjort. Tross mange år i en bransje fylt av fristelser har Gondal aldri rørt en dråpe alkohol eller havnet på et nachspiel klokken tre en søndag morgen.
– For meg er atmosfæren viktigere enn festingen og drikkingen. Som DJ har du to valg: å ha en “proffavstand” til det som skjer rundt deg, eller la festingen bli det viktigste. Jeg har ikke noe imot dem som velger alternativ nummer to, men for meg er det andre ting som teller i livet. Å være DJ for meg handler om å skape følelser og få folk til å ha det gøy.
God familiemann
Gondal sier han er på et stadium i livet hvor han stortrives, både med å være familiemann og med å bli kåret som Eniros beste selger flere år på rad.
– Tenåringsdatteren min på 13 har jeg ikke noe typisk forelderforhold til; vi er nesten som bestekompiser. Vi kan fortelle alt til hverandre.
Han er også klar på at det finnes kulturforskjeller i det nye Norge, og at det har betydning i dagliglivet.
– Norsk kultur er mer individualistisk, og man skal helst klare seg selv, noe jeg merker på mine etnisk norske venner. Hos oss pakistanere betyr familien og storfamilien enormt. Å kunne forsørge min kone og mine barn er kanskje den sterkeste motivasjonen jeg har for å klare de høye og ambisiøse budsjettmålene. Jeg vil rett og slett gi dem et godt liv.
Men, medgir han, nå kan han også ta “typisk norske ferier” i ny og ne.
– Før var ferie et fremmedord for meg, og jeg skjønte meg ikke på alle de hersens folka som skulle nedover til Gran Canaria og sol og strand. Det tok årevis, selv om økonomien var bra, å skjønne at turer til Dubai og Syden – det å ligge på en vakker strand og slappe av – også er en viktig ting.
Overlevelsesinstinkt
Hos Eniro jobber folk med flere ulike nasjonaliteter, blant annet fra Midtøsten og Sentral-Asia. Flere av de gode selgerne kommer nettopp fra disse områdene, ifølge Gondal.
– I temaet vårt finnes det fremragende selgere, mange har bakgrunn fra andre land. Jeg tror noen av de utenlandske til og med selger bedre. Folk som i større grad har opplevd fattigdom, flukt og motgang, og ikke har fått ting servert på et fat, er gjerne mere sultne på suksess. Overlevelsesinstinktet gjør at du er mer villig til å få en avtale eller et salg.
– Ser du for deg at flere unge med flerkulturell bakgrunn kan lykkes i Norge?
– Hvorfor ikke? Se på hvor langt jeg har kommet. For mange har det lenge vært lett å hengi seg til offerrollen, og at man ikke trengte å “utdanne seg til arbeidsledighet”. Nå ser vi heldigvis at den nyeste generasjonen har en helt annen innstilling, og at arbeidslivet i Norge tar dem i mot på en helt annen måte. Så jeg er helt klart en optimist.
Navn: Navid Gondal
Alder: 44
Yrke: Spesialselger for Eniro og fast DJ på utestedet Stravinsky
Positive sider: Alltid glad og blid, målrettet og morsom
Negative sider: kronisk forsinket, til de grader at kolleger har laget et nytt begrep; Navid-kvarteret, hvor et kvarter kan ta opptil 45 minutter. Kan ha for mange baller i lufta samtidig og finner meg ikke i å ikke være nummer 1, enten det er salg eller andre ting. Tanken ødelegger meg mentalt
Hvem ville du invitert til middag? Profeten Muhammed (fvmh), og bokserne Mike Tyson og Amir Khan.