Gulraiz Sharif nominert til Brageprisen for debutroman

Gulraiz Sharif sier han er overveldet over mottagelsen "Hør her a´!" har fått.
Foto: Åsmund Holien Mo/Cappelen Damm
"Hør her a´!" handler om 15 år gamle Mahmoud som tror han går nok en begivenhetsløs sommerferie i møte.
17Shares

Brageprisen regnes som en av Norges viktigste litterære priser. Formålet med prisen er å hedre gode norske forfatterskap samt skape interesse for norsk litteratur.  Bokhandlere, bibliotekarer, kritikere og akademikere vurderer bøkene og bestemmer hvem som blir nominert og til slutt går til topps. Gulraiz Sharifs debutroman Hør her a´! er nominert i klassen for barnelitteratur. Boken hans kom ut i september i år.

Sharif ble også nominert til Bokhandlerprisen 2020.  Tore Renberg vant prisen for Tollak til Ingeborg. 

– Toppers følelse!

Barneskolelærer Gulraiz Sharif sier han er overveldet over mottagelsen boken hans har fått:

– Det er heelt utrolig, føles veldig stort, veldig hyggelig og ikke minst utrolig koselig! Jeg hadde ikke turt å drømme om det engang. Det er kjempestas å bli nominert til to så store priser, man er i godt selskap, og ja, faktisk man føler det som en stor ære å bli nominert. Man får et inntrykk av at noen har satt pris på arbeidet du har nedlagt, og at de vil framheve det. Toppers følelse! Jeg er veldig ydmyk, veldig takknemlig.

Flaue beskjeder fra mora

Ungdomsromanen Hør her a´! handler om 15 år gamle Mahmoud som bor på østkanten i Oslo og skal ha sommerferie. Han gleder seg ikke akkurat. Mahmoud regner med at det ikke vil skje noe særlig, at han stort sett bare vil henge med kompisen Arif foran blokka de bor i. Han får god tid til å fabulere over tilværelsen. Tankene går fra det ene til det andre, som at mora ofte roper ut veldig flaue beskjeder fra balkongen, det utrolige i at nordmenn drar på hytta for å sitte på utedo og om et Marius-plagg han ikke tør å bruke blant kompisene i nærmiljøet.

Et helvete på sykehuset

« Jeg husker en gang vi gikk for å besøke en tante, husk alle damer på din mors alder eller eldre er tanter, ellers har du disrespekt. Vi dro dit for å besøke tante, hun hadde fått en datter. I samme rom som henne så vi en utlendingsmor som nettopp hadde født og hadde besøk av alle sine andre sju barn, brur! De barna var født med ett års mellomrom,sånn cirka, as. De jæverne lagde helvete på sykehuset. Sverger, norske stakkars sykepleiere så sjokkert på dem. For i Norge, husk alt er koselig. Siv Jensen vil ikke ha for mange av oss, for da er det ikke koselig lenger. Og hvis noe er ukoselig, da norske nordmenn gir sånn strengt blikk, ansiktet deres blir sånn furten eller hva det heter. De viser med øynene at: «Dette her, det er ukoselig. Nå likte ikke Gunnar og Karin situasjonen».

Forfatteren harselerer med norsk og pakistansk. Hovedpersonen har bøttevis av sjarm og humor, men etter hvert sniker også alvoret seg inn i Hør her a´! En lillebror skal sette hele familien på prøve.

– Å skrive er moro, veldig kult!

Kan du fortelle litt om temaet i boken?

– Boka handler om Mahmoud, hans tankespinneri, hans kjappe replikker, hans måte å betrakte verden på med sitt skråblikk, også skjer det mye forskjellig over en sommerferie, hvor Mahmoud får masse utfordringer han må løse på finfine måter.

Hvem er målgruppen for boken din?

– Alt fra femtenåringer til hundreåringer!

Ga forfatterdebuten mersmak?

– Så absolutt, å skrive er perfekt, veldig moro, veldig kult! sier Gulraiz Sharif, omtrent akkurat slik som «Mahmoud” ville ha sagt det.

Gulraiz Sharif er er vokst opp på Grünerløkka i Oslo. Nå jobber han som lærer på Gjellerås skole i Lillestrøm kommune hvor han også bor med kone og to barn.

Vinnerne i de forskjellige kategoriene av Brageprisen blir kåret i morgen.