Hjem Nyheter Ansikt i fokus Ismaiel Alokozai er kåret til Årets forbilde

Ismaiel Alokozai er kåret til Årets forbilde

Ismaiel Alokozai har i mange år bidratt til at flyktninger blir integrerte og etablerte i Norge. Før jul ble han kåret til Årets forbilde av Bufdir.
Foto: FOTO: OLAV THOEN / NORE OG UVDAL KOMMUNE
Ismaiel Alokozai flyktet fra Afghanistan til Norge for ti år siden. Nå er han kåret til Årets forbilde av Barne, - ungdoms- og familiedirektoratet.

Det er kommuner og organisasjoner som hvert år foreslår kandidater til prisen. Tittelen Årets forbilde går til en voksen med innvandrerbakgrunn som har gjort en stor innsats for barn og ungdom.

Mulighetenes land

For ti år siden kom Ismaiel Alokozai til Norge som flyktning fra Afghanistan. Han var 18 år, analfabet og kunne knapt stave navnet sitt. I dag jobber han blant annet som lærer i flyktningtjenesten i Nore og Uvdal kommune.

–Jeg kunne ikke to ord på hverken engelsk eller norsk. Men nå har jeg altså fagbrev og fast jobb i kommunen. Det har skjedd en stor utvikling. Og det er det jeg sier til elevene mine – at Norge er mulighetenes land, forteller Ismaiel til nrk.no.

Likestilling

– Det er mye man må lære når man kommer til et nytt land. Da jeg kom hit var alt nytt – samfunnet, språket og levemåten, sier prisvinneren. Årets forbilde forteller at han særlig  bruker mye tid i undervisningen på “dette med likestilling, og hvor viktig det er i Norge”.

Elevene NRK har snakket med sier at Ismael hjelper dem med alt  – fra å lære språket til hvordan de skal leve i Norge.

– Han hjelper oss med leksene, når det er nødvendig. Han hjelper til når tv-en ikke virker. Eller hvis vi bare lurer på noe, sier de.

– Vi er alle mennesker

Hjelpsomheten er en lærdom Ismael har fått inn med morsmelka:

– Jeg har lært det hjemmefra, fra moren min, at vi må hjelpe hverandre når det trengs. Vi er alle mennesker, uansett hvilket land vi kommer fra. Og alle kan trenge hjelp, spesielt når alt er ukjent, sier han.

I juryeringen heter at det at Ismael Alokozai i mange år har bidratt til at andre flyktninger blir integrerte og etablerte i Norge. Juryen fremhever prisvinnerens engasjement innenfor likestilling.

Prisen ble delt ut av barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad.  Premien er 50 000 kroner til et formål vinneren velger selv og et kunsttrykk fra Trude Tjensvold.